Breaking Out
Buddy Guy'n esiintyessä eräällä klubilla vuonna 1968, lavan edessä häntä diggaili bluesmiesten näkökulmasta käsittämättömän suosittu pop-artisti Jimi Hendrix. Guy on usein pahoitellut sitä ettei hänen 50- ja 60-luvun levy-yhtiö Chess osannut hyödyntää hänen rajua ja Chicagon vanhemmista blues-artisteista poikkeavaa rocktyylistä soitantaa ja lavakarismaa. Hänellä olisi tuolloin ollut mahdollisuus uudistaa blues ja viedä se (valkoisen) rockyleisön tietoisuuteen. Näin ei käynyt vaan se jäi Claptonin, Hendrix'in ja muiden äänekkäiden nuorten soittajien tehtäväksi.

Englantilainen JSP-yhtiö oli auttamattomasti myöhässä julkaistessaan erilaisia kitarasäröjä esittelevän Buddyn ensimmäisen rock-levyn kymmenen vuotta Hendrix'in kuoleman jälkeen. Tässä vaiheessa Guy kuulostaa liian paljon samalta kuin tusina muuta blues-rockia veivaavaa taitavaa kitaristia. Tosin en osaa sanoa onko efekteillä pelleilyn takana kitaristi Phil Guy, joka soitti tuolloin isoveljensä bändissä. Itseäni tässä levyssä ärsyttää se, että lähes jokainen biisi soitetaan samoilla efekteillä, tai ainakin liian paljon toisiaan muistuttavilla.

Musiikillisesti Breaking Out on 2000-luvun kuluttajan korviin mitä mainioin. Guy'n poikkeuksellisen äänekäs soundi on kitaristin aiempiin levyihin verrattuna kuitenkin niin poikkeava että oletan herneen hyvinkin menneen kitaristin 60-luvun äänitteiden ystävien nenään. Breaking Out äänitettiin Chicagossa syyskuussa 1980, mutta se julkaistiin vain Englannissa ja Irlannissa. Metsästin sen omaan kokoelmaani 34 vuotta myöhemmin.

JSP julkaisi Breaking Outin CD:nä uudella kannella 1996 lisäten siihen bonuksena kaksi Buddyn laulamaa, mutta hänen veljen Philin kevään 1981 esikoislevyn biisiä. Niistä toinen on Larry Davisin 1958 tekemä Texas Flood, jonka Stevie Ray Vaughan laittoi samannimiselle esikoisalbumilleen pari vuotta myöhemmin. JSP laajensi levyä toistamiseen 2008 (ja taas uusilla kansilla) lisäämällä sille vielä kolme Phil Guy'n laulamaa biisiä. Näistä rauhallisen keinuva jazz-jamittelu Breaking Out On Top on jostakin syystä tullut omaksi suosikikseni. 

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit