Jon Lord: Windows
Jon Lord teki 1970-luvulla Deep Purplessa soittonsa ohessa useita omia produktiota. Niistä ensimmäinen Concerto For Group And Orchestra meni vahvasti koko bändin piikkiin, mutta alkujaan Purplen kanssa livenä esitetty Gemini Suite ilmestyi kuitenkin Lordin ensimmäisenä studiosoolona.

Saksalainen kapellimestari Eberhard Schoener tutustui Lordiin jo vuonna 1971, mutta vasta tammikuussa 1973 toteutui miesten ensimmäinen yhteistyö, Gemini Suiten ensiesitys Munchenissä, Saksassa. Purplen kakkoskokoonpanon hajottua kesäkuussa 1973, Lord sai raivattua kalenteriinsa tilaa säveltää Schoenerin kanssa uuden teoksen nimeltä Continuo On B.A.C.H. Sen kiitelty ensiesitys (yhdessä Gemini Suiten kanssa) oli lokakuussa 1973. Purplemiehistä lavalla oli tuolloin vain Glenn Hughes. Valokuvaaja Didi Zill ikuisti takahuoneesta myös Ritchie Blackmoren juttelemassa virkaveljensä Ray Fenwickin kanssa.

Kesäkuussa 1974 Münchenissä äänitetty Windows koostuu kahdesta teoksesta. Kuusitoistaminuuttinen B.A.C.H. löytyy LP:n a-puolelta. Yli puolen tunnin mittaan venähtävä, kolmesta osasta rakentuva uusi teos Window saatiin mahdutettua levyn b-puolelle. Kahden uuden sävellyksen väliin oli laitettu Geminin vokaaliosuus. Molemmat uudet teokset olivat Jon Lordin ja Münchenin Kamarioopperaorkesteria johtaneen Eberhard Schoenerin yhdessä säveltämiä.

Levynä Windows ei nouse Jon Lordin muiden saman ajan teosten tasolle. Kumpikaan uusista sävellyksistä ei ole mikään nappisuoritus. Lisäksi varsin nopeasti kasattu esiintymiskaarti ei ole ihan perillä missä mennään. Purplemiehistä David Coverdale on enimmäkseen kuin varjo itsestään eikä Glenn Hughes hänkään taida olla ihan kotonaan kamariorkesterin parissa. Rockmuusikoista parhaimman kuvan itsestään jättää rumpali Pete York. Kitaristi Ray Fenwick hoitaa hommansa myös asiallisesti. Molemmat muusikot olivat toki olleet mukana jo Gemini Suiten studiokokoonpanossa ja aiemmissa konserteissa, kuten myös Yvonne Elliman ja Lordin kanssa leffa soundtrackin sekä yhteislevyn First Of The Big Band tehnyt Tony Ashton.

Purple Records julkaisi Münchenin konserttinauhat tuoreeltaan heinäkuussa 1974 (TPSA 7513) kuukautta ennen mainittua First Of The Big Bandsia. Windows ei menestynyt kovinkaan hyvin ja se katosi vähin äänin myynnistä kolme vuotta myöhemmin. Kuuntelin LP:n ensimmäisen kerran 80-luvun alussa lainattuani sen kirjastosta. Omaan vinyylihyllyyni Windows päätyi vasta 2015 hankittuani sen siihen mennessä kolme kertaa CD:nä.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit