That's What I Am Here For
Roy Buchanan lopetti 70-luvun lopussa levyttämisen sanoen palaavansa studioon vain mikäli saa itselleen täydellisen vastuun levytysprosessista. Ehkä tämän levyn valmistuminen vaikutti osaltaan moisen mielipahan syntymiseen. 

Kun Roy demosi vuoden 1971 alussa biisejä, joiden avulla hän sai uuden sopimuksen Polydorille (edellinen päätyi äänitetyn albumin hyllyttämiseen) niiden joukossa oli Roy's Bluz. Jostakin syystä se ei päätynyt kahdelle edelliselle albumille vaan vasta tälle kitaristin kolmannelle Polydor-kiekolle. Biisi on klassisen kaavan mukainen, taistelu helvettiin joutumisesta tai siitä toisesta tiestä. Se ja miehen Hendrix'in studioversiota komeampi Hey Joy ovat tämän levyn kaksi avainraitaa. Levynteossa mukana olleet muusikot ovat myöhemmin kuvanneet pyrkimyksenä olleen mahdollisimman kaupallinen levy, jolla kuullaan enemmän teknistä ja taitavaa kuin tyylikästä ja sielukasta kitaransoittoa. 

That's What I Am Here For on rokkaava levy, jossa laulaja Billy Price vie välillä kitaristia suuremman huomion. Ei niinkään hyvässä mielessä sillä miehen laulutyyli ei sovi missään nimessä Royn musiikkiin. Valitettavasti levyn biisit eivät muodosta kovinkaan yhtenäistä kaarta. Onpa mukana jopa simppeliä hömppä-rockia. New Yorkissa Record Plantissa loppuvuodesta 1973 äänitetylle levylle olisi ollut tarjolla nimekäs vieraileva komppikitaristi. John Lennon työskenteli nimittäin seinän toisella puolella ja tarjoutui soittamaan levyllä. Hän odotti omaa vuoroaan useamman tunnin Royn hioessa toista biisiä. Lopulta Lennon lähti kotiinsa ja seuraavana aamuna tullessaan studiolle, sai kuulla Royn lentäneen kotiinsa. Lennonin nimi levynkannessa olisi taatusti lisännyt albumin myyntiä. 

Roy Buchanan fani omistanee tämänkin levyn, mutta meille muille se ei ole mikään pakkohankinta. Itse nappasin sen hollantilaisen halpaprässäyksen berliiniläisestä divarista syksyllä 2013. Mainitsemani kaksi biisiä löytyvät suositeltavalta American Axe - Live In 1974:lta. Roy's Bluz studiolevyn perään sopimusteknisistä syistä julkaistulta (mutta hyvältä) Live Stockilta.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit