Black Sabbath: Mob Rules
Vaikka Mob Rules ei tarjoa mitään suurta musiikillista muutosta edeltäjäänsä, kyseessä on silti yksi raskaan rokin parhaista levyistä.

Turn Up The Night, Voodoo ja nimibiisi muodostavat kovan kolmikon kun arvotaan bändin parhaita biisejä. Itse nostan näiden rinnalle seitsenminuuttisen The Sign Of The Southern Crossin, jossa on sävyjä kuin sateenkaaressa. Todellinen osoitus kiehtovasta sävellystyöstä. Ronnie James Dion taidonnäyte, mutta myös kosketisoittaja Geoff Nicholls ansaitsee hatun noston. Iommin lyhyt kitarasoolo on biisin tasoon nähden lähes luokaton. Olisipa herralla ollut rohkeutta jättää biisi ilman sooloa.

Yksi syy miksi tämä levy reitataan usein alle edeltäjänsä voi olla siinä, että levyn kakkospuolelta löytyi kaksi verrattain köykäistä vetoa, Country Girl ja Slipping Away. Jälkimmäisen kitara/basso duosoolo on kumminkin yhä kiehtovan erilainen. Falling Off The Edge Of The World oli aikanaan minun suosikki tältä levyltä. Iommin riffi on tehokas, biisi etenee hyvällä hönkällä ja kitarasankarin soolokin on hieno. Silti jokin siitä puuttuu, vai olenko vain turhan kriittinen? Levyn päättävä Over And Over pitää huolen, että taso ei notkahda edes kalkkiviivoilla.

Vuoden 2010 Deluxe Edition hyödyntää pari vuotta aiemmin Amerikan markkinoille tehtyä remasterointia. Tälle kahden levyn julkaisulle saatiin vihdoinkin myös Heavy Metal filmiin tehty alkuperäinen, raaka ja komea Mob Rules. Toinen bonusbiisi, sinkku b-puoli Die Young väitetään olevan ns. feikkilive. Julkaisu on erittäin suositeltava hankinta erityisesti sen bonuslevyn ansiosta. Sieltä löytyy harvinainen, lähes 80 minuuttinen Live At Hammersmith Odeon vuodenvaihteen 1981/82 Lontoon keikoista.

Warner on viime vuosina ottanut kiitettävästi uusintapainoksia klassikko vinyyleistä. Mob Rules soi vinyylinä upeasti, joten ne, jotka omistavat hyvän analogi pyörittäjän, hankkikaa tämä, tai Euroopan markkinoille suunnattu Deluxe. Ne molemmat soivat paremmin kuin alkuperäinen vinyyli.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit