Santana
Carlos Santana ja hänen Santana Blues Band saavuttivat vuodesta 1966 lähtien mainetta San Franciscon alueella. Yksi bändin vakituisia työllistäjiä oli nousevassa maineessa ollut promoottori Bill Graham, josta tuli myös heidän ensimmäinen manageri. Hän sai kiinnitettyä bändin Columbia Records'iin. 

Santana aloitti esikoislevynsä teon tammikuussa 1969, mutta tuolloin viisimiehisen bändin rytmipuoli meni vielä kerran uusiksi. Rumpali Bob "Doc" Livingstonen tilalle tuli Mike Shieve. Bändissä vielä marraskuussa 1968 congaa soittanut Marcus Malone taisi siirtyä valtion hoitolaitokseen San Quentin vankilaan ennen tammikuuta ja hänen tilalla pre-sessiossa soittaa Mike Carabello. Bändi kasvoi kuusimiehiseksi kun percussionisti Jose "Chepito" Areas liittyi joukkoon. Miehistövaihdosten johdosta esikoislevyn äänityksissä otettiin uusi startti neljä kuukautta myöhemmin. 

Kaksi viikkoa kuuluisan Woodstock festarin jälkeen 30.8.1969 julkaistu Santana on mullistava albumi. Koskaan sitä aiemmin ei valkoinen rock-yleisö ollut kuunnellut niin laajasti latinalaista musaa. San Franciscon alueella bändi oli hankkinut paikallista tunnettavuutta mutta syksyllä 1969 bändin fuusiomainen musiikki levisi radion välityksellä ympäri maailmaa. Veikkaan että aika useat radiotoimittajat nimesivät musiikin latino-rockiksi.

Sony julkaisi 1998 remasteroidun expanded CD:n, jolle lisättiin bonuksina kolme biisiä Woodstockista. Näistä vain yksi oli ollut mukana vuoden 1970 Woodstock-soundtrackilla. Vuonna 2004 julkaistu legacy edition oli tuplalevy, jolta löytyy kuusi tammikuuun 1969 sessioissa äänitettyä biisiä, joista Fried Neck Bones ei päätynyt levylle. Bändin räjähdymäisen nopeaa oman tyylin löytymistä voi todentaa vertailemalla viiden biisin tammikuun ja toukokuun 1969 äänityksiä. Samalla ymmärtää herrojen Areas ja Shieven merkityksen bändille sen oikean soundin löytymiselle. Kyseiseltä tuplalta löytyy kahden biisin vaihtoehtoiset otot sekä seitsenminuuttinen jami. Seitsemästä Woodstock-raidasta neljä oli aiemmin julkaisemattomia ja vain hittibiisi Evil Ways jätettiin tässä vaiheessa julkaisematta.

Petri Myllylä /14.4.2019


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit