Woodstock 16.8.1969
Useat Woodstock-veteraanit ovat pitäneet Santanaa festivaalin suurimpana "löytönä". Bändi oli niittänyt ennen suurkeikkaansa mainetta kotikaupunkinsa San Franciscon lisäksi oikeastaan vain Kalifornian alueella. Newyorkilaisyleisölle bändin bluesia, jazzia ja karibialaisia rytmejä yhdistänyt soundi oli jotakin aivan uuttaa ja ihmeellistä. 

Santanan kahdeksan biisin mittaisen keikan julkaisu tapahtui nelivaiheisesti. Alkuperäisen setin päättänyt kaksitoistaminuuttinen Soul Sacrifice edusti bändiä alkuperäisellä Woodstock tripla-LP:llä. Vuonna 1998 esikoislevyn CD:lle laitettiin edellämainitun biisin lisäksi Savor ja levylle alkujaan suunniteltu, mutta siltä poisjäänyt Fried Neck Bones (joka toimi myös yllätys encorena). Kuusi vuotta myöhemmin 2004 julakistulle legacy edition tupla-CD:lle laitettiin lisäksi biisit Waiting, You Just Don't Care, Jingo ja Persuasion joten tässä vaiheessa vain Evil Ways jätettiin julkaisematta. Tähän löytyi syy kolme vuotta myöhemmin 2009 kun Sony rahasti Santana ja Woodstock-fanit julkaisemalla useilta artisteiltaan heidän kokonaiset Woodstock-keikat. 

Vaikka Santanan Woodstock-keikkaa on yleisesti kehuttu jo vuosikymmeniä sen julkaisu kokonaisena kesti siis 40 vuotta. Tähän on mielestäni ainakin kaksi syytä. Ensinnäkin ison bändin äänittäminen 8-raita laitteistolla ei tee oikeutta kaikille instrumenteille eikä keikka ole mikään äänitystekniikan taidonnäyte. Toinen syy voi olla se, että bändin esikoisalbumi on paljon keikkaa kiinnostavampi. Asia joka tulee esille juuri tässä The Woodstock Experience paketissa, joka sisältää ne molemmat. Sony on julkaissut 2018/19 useita näistä 2xCD laatikoiden keikoista omina julkaisuina. Itselläni on niistä Johnny Winterin ja Janis Joplinin 2xLP:t. Arvatenkin Santanan keikka saa kauan kaivatun vinyylijulkaisunsa kunhan legendaarisen festivaalin 50-vuotisjuhlat kuluvan vuoden aikana lähestyvät.

Petri Myllylä / 14.4.2019

 

 


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit