The Natch'l Blues
Taj Mahalin toinen vuonna 1968 julkaistu albumi äänitettiin pian esikoislevyn ilmestyttyä. Tekijäjoukko on muuttunut lähes kokonaan, vain esikoisalbumilla kiitosta saanut kitaristi Jesse Ed Davis on mukana myös tällä levyllä. Basisti Gary Gilmore ja rumpalit Earl Palmer ja Chuck Blackwell hoitavat rytmipuolen laadukkaasti kuten myös koskettimissa vieraileva All Kooper. 

The Natch'l Blues ei kalpene lainkaan vertailussa Taj Mahalinin loistokkaaseen esikoislevyyn. Musiikillisesti se on edeltäjäänsä laaja-alaisempi vaikka jälleen valtaosa materiaalista voi laittaa delta-bluesin alle. Edellisen levyn materiaali muodostui enimmäkseen harvinaisemmista juuribluesin kappaleista, mutta tällä levyllä laulaja kantaa päävastuun säveltämisestä. Kuudesta miehen kappaleesta kaksi on syntynyt yhteistyönä. Kitaristi Jesse Ed Davis'in kanssa tehty Corinna pohjautuu osaltaan vanhaan standardiin Corrina, Corrina, josta Taj Mahal äänitti uusilla sanoilla oman versionsa Rising Sons bändinsä kanssa jo vuonna 1966. Vaikka Corinnasta on tehty jopa covereita, se ei jostakin syystä minua sytytä läheskään samalla tavalla kuin lähes 70 vuoden uran tehneen Yank Rashellin kanssa tehty She Caught The Kete And Left Me A Mule To Ride. Biisi lienee yksi Mahalin kuuluisimpia ja se kuuluu myös kaikkien aikojen parhaiden leffojen The Blues Brothersin soundtrackille. 

Levyn kolme cover-biisiä edustavat hyvin erilaisia juuria. Vanhan englantilaisen folklaulun The Cockoon lisäksi Taj coveroi muutaman vuoden takaisen soul-hitin Ain't That A Lot Of Love. Toinen soul-yhtiö Staxin julkaisema You Don't Miss Your Water ('Till Your Well Runs Dry) oli myöhemmin Albert Kingille tehdyn Born Under A Bad Sign -hitin tehneen William Bellin ensimmäinen hitti vuodelta 1961. Taj muokkaa sitä astetta bluesimpaan suuntaan, mutta itseeni se ei uppoa samalla tavalla kuin Ain't That A Lot Of Love, joka on yksi suosikkini levyltä. 

Sony julkaisi levyn CD-muodossa vasta vuonna 2000 lisäten siihen kolme bonusta. Niistä kaksi aiemmin julkaisematonta kappaletta New Stranger Blues ja Thinks Are Gonna Work Out Fine eivät ole välttämättä vuodelta 1968. Itse löysin syksyllä 2013 berliiniläisestä divarista laadukkaan 1971 uusintajulkaisuvinyylin. 

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit