Giant Step / De Old Folks Home
Nimensä mukaisesti tämä tupla jakautuu kahteen osaan. Jos David Geffen olisi työskennellyt Columbiassa eikä omassa Asylym Recordsissa, hän olisi varmasti tajunnut julkaista molemmat levyt omina tuotteina aivan kuten 20 vuotta myöhemmin Guns & Rosesin kanssa tehdessään.  

Tuplan ykköslevy Giant Step on äänitetty saman porukan kanssa kuin Mahalin edellinen levy The Natch'l Blues. Kitarassa loistaa Jesse Ed Davis ja rytmiryhmänä ovat rumpali Chuck Blackwell ja sähköisen levyn bassottelun hoitaa Gary Gilmore. Taj Mahal äänitti Rising Sons -yhtyeen kanssa vuonna 1966 lauluntekijäpariskunnan Carole Kingin ja Gerry Goffinin laulun Take A Giant Step. Tuolloin se jäi julkaisematta (The Monkeys julkaisi sen saman vuoden elokuussa), mutta uuden sovituksen saanut biisi kelpuutettiin tälle levylle. Ykköslevy koostuu enimmäkseen covereista, joista osa ei herätä minussa mitään innostusta. Yksi näistä on Blind Willie Johnsonin vuonna 1930 äänittämä gospel You're Gonna Need Somebody On Your Bond. Kuunneltuani levyä muutamaan otteeseen jäin miettimään mikä tekee tästä albumista niin kiitellyn. Loistokuntoinen alkuperäinen amerikkalaisvinyyli soi kotonani paljon harvemmin kuin kaksi edeltäjäänsä.

Tuplan kakkoslevy De Old Folks Home on todellinen soololevy. Nimittäin sillä musisoi vain artisti itse soittaen kitaraa, banjoa ja huuliharppua. Levy kohoaa hiukan yllättäen bändilevyä kiinnostavammaksi. Kuusi sen kolmestatoista kappaleesta tulee Taj Mahalin kynästä, viisi on traditionaalista ja vain kaksi on coveria. Pääosassa ovat siis laulu, steel-kitara ja huuliharppu. Lopputulos on yllättävän hyvä ja nautittava. 

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit