Ozzy Osbourne: Tribute
Ozzyn löytämä kitaristilahjakkuus Randy Rhoades ja hänen Quiet Riot bändi taisteli 70-luvun loppupuolella Kaliforniassa samoista faneista erään toisen paikallisen bändin kanssa. Vaikka Quoet Riot sai kaksikosta aiemmin levytyssopimuksen, sen esikoislevy julkaistiin vain Japanissa, kun heidän kilpakumppanin Van Halen esikoinen julkaistiin ja menestyi ympäri maailmaa.

Rhodesin aika koitti kuitenkin pari vuotta myöhemmin Ozzy Osbournen aisaparina. Randy oli nopeasti nousemassa heavykitaristien ehdottomaan raskaaseen sarjaan kun hän menehtyi lento-onnettomuudessa keväällä 1982. Bändi oli ennen sitä äänittänyt joitakin keikkojaan mutta alkuperäinen tarkoitus oli äänittää vielä lisää konsertteja ennen odotetun livelevyn kasaamista. Randyn kuoltua Ozzy vetäytyi suunnitelmasta vedoten sen olevan haudanryöstöä. Viisi vuotta myöhemmin hän oli lopulta vakuuttunut että kyseinen levy on kuolleelle kitarisille kunnianosoitus eikä kuolemalla pelaamista.

Kuuntelen tätä livelevyä useammin kuin Ozzyn studiolevyjä. Vaikka tupla-LP mahtuu sopivasti yhdelle CD:lle, 2014 siirryin kuuntelemaan albumia analogisessa formaatissa. Setissä on lähes kaikki kahden ensimmäisen Ozzy-levyn parhaat palat. Vaikka Tribute tekee näinkin kunniaa Randylle, se tekisi sitä vielä enemmän jos Ozzy olisi julkaissut kerralla kokonaisen keikan. Valtaosa julkaistuista biiseistä tulee Clevelandissa toukokuulta 1981. Kaksi viimeistä liveraitaa tullee alkuperäisen Blizzard of Ozz -bändin ensimmäiseltä Englannin kiertueelta syksyltä 1980. Ozzyn 1980-1982 keikkoja on ollut pitkään saatavilla bootleg-levyillä, mutta vasta 2011 Sony julkaisi Diary Of A Madmanin 30-vuotisjuhlalevyn bonuksella lisää 1981 äänityksiä. Onneksi ne tulevat sentään eri keikalta kun Tributen biisit. Live julkaistiin vuotta myöhemmin tuplavinyylinä Record Store Day'n kunniaksi nimellä Ozzy Live.

Petri Myllylä

 

Ozzy suunnitteli livelevyn julkaisua kahden ensimmäisen soololevynsä jälkeen. Keikkoja äänitettiin ja levy koottiin, mutta kitaristi Randy Rhoadsin kuoleman vuoksi Ozzy ei pitänyt sen julkaisua soveliaana. Sen sijaan markkinoille lykättiin nopeasti uuden kitaristin kanssa äänitetty livelevy Speak Of The Devil. Tribute julkaistiin lopulta viisi vuotta myöhemmin.

Heikki Heino


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit