American Folk Blues Festival '63
Ensimmäinen Folk Blues Festival onnistui yli odotusten ja syksyksi 1963 Horst Lippman sai myös englantilaiset ja pohjoismaalaiset (ei kuitenkaan suomalaiset) innostumaan formaatista. Edellisenä vuonna Englannissa oli vain yksi keikka, mutta toisella kerralla siellä kierreltiin jo viikon verran. Kiertuebändi syntyi kun Muddy Watersin bändin Otis Spann soittia pianoa, Willie Dixon pystybassoa ja toistamiseen kiertueella mukana ollut pianisti Memphis Slim otti mukaansa kiitellyn kitaristinsa Matt "Guitar" Murphyn ja rumpalin Bill Stepnen.

Kiertueen Bremenin keikka 13.10.1963 äänitettiin ja ymmärtääkseni se julkaistiin pian kiertueen jälkeen. Minulla on sen 1981 Amerikassa julkaistu CD, jolla ei tosin ole mukana kuin yksi Muddy Watersin esittämä kappale. Tosin miehen cover Eddie Boydin Five Long Years on yksi albumin parhaista paloista. Muddyn fanien kannattaa kumminkin hankkia viiden levyn American Folk Blues Festival '62 to '65 boxi sillä siinä on reilusti bonuksia juuri vuoden 1963 äänityksistä. Näistä akustinen Captein Captein on äänitetty soundcheckissä eikä se tainnut olla mukana miehen setissä. Biisi oli äänitetty Folk Singerille kuukautta ennen Eurooppaan tuloa.

Muddy oli saanut vuoden 1958 Englannin keikoistaan ristiriitaista palautetta kun osa saarivaltakunnan blues-faneista (ja kaikki kriitikot) ei sulattanut hänen sähköistä esiintymistä. Tällä kertaa mies pelasi varman päälle soittaen ensiksi kaksi akustista biisiä ennen bändin lavalle tuloa. Miehen akustinen setti sai hyvin laimean vastaanoton ja se ihmetytti artistia. Hän lyhensi kiertueella akustista settiiään ja oli sähköisen setin aikana hän oli niin energinen, että täytti hyvin hänelle kasatut odotukset. 

Harmi ettei boksille voitu laittaa Muddyn koko keikkaa sillä viiden julkaistun biisin lisäksi kaksi muuta esitystä, In The City ja I Feel Like Crying löytyvät tuplalta More American Folk Blues Festival 1963-1965. Ehkä joskus tämänkin illan kaikki esitykset julkaistaan yksissä kansissa.

Jimi Hendrix'in perintöä vaaliva Experience Hendrix LLC Eddie Kramerin avustuksella julkaisi vuonna 2003 saksalaisen TV-aseman nauhoista laadukkaan kolmiosaisen DVD:n American Folk Blues Festival 1962-1966 (sekä neljä vuotta myöhemmin Englannissa kuvatun The British Tours 1963-1966). Niistä löytyy yhteensä 14 vuoden 1963 esiintymistä. 

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit