American Folk Blues Festival '62
Amerikkalaisia blues-artisteja oli keikkailut Euroopassa jo 50-luvulla, mutta American Folk Blues Festival oli ensimmäinen kerta kun he tekivät isommalla joukolla kunnollisen Euroopan kiertueen. Vaikka tuottaja Horst Lippman ei onnistunut vielä vuonna 1962 myymään konseptia kuin yhdelle englantilaiselle (Manchester) ja pohjoismaalaiselle (Kööpenhamina) promoottorille,  kiertuetta pidennettiin silti suunnitellusta kolmesta viikosta neljään viikkoon.

Lippman äänitti kiertueen artisteja hampurilaisessa studiossa 18.10.1962 ja Brunswick-yhtiö julkaisi levy seuraavan vuoden alussa. John Lee Hookerin Shake It Baby oli esimerkiksi Ranskassa iso hitti. Olen kuunnellut levyn Amerikassa vuonna 1981 julkaistun CD:n, joka on myös sellaisenaan osa vuonna 1995 julkaistua viiden levyn boxia American Folk Blues Festival '62 to '65. 

Kuten useilla muilla tulevilla Folk Blues -kiertueilla, Willie Dixon toimi bändin liiderinä vastaten myös kiertueen Amerikan pään järjestelyistä (passit ym.). Rummuissa oli Jump Jackson ja huuliharppua soitti Shakey Jake. Jälkimmäisen Manchesterissa keikan jälkeen antama haastattelu keskeytyi kun nuori fani kaivoi huuliharpun taskustaan ja alkoi soittamaan idolinsa kanssa. Mies oli perustanut myös keikkaa seuranneiden kitaristikavereidensa kanssa juuri bändin nimeltä Rollin' Stones.

John Lee Hoker taisi olla kiertueen suurin "nimi"esiintyjä, mutta esimerkiksi englantilainen blues-persoona Paul Jones piti niskan takana  kitaraa soittanutta T-Bone Walkeria Manchesterin sunnuntai-illan suurimpana lavapersoonana. Yleisön joukossa oli istui Rollari-kitaristien vieressä samalla kyydillä pohjoiseen matkannut Jimmy Page.

Jimi Hendrix'in perintöä vaaliva Experience Hendrix Eddie Kramerin avustuksella julkaisi vuonna 2003 saksalaisen TV-aseman nauhoista laadukkaan kolmiosaisen DVD:n American Folk Blues Festival 1962-1966 (sekä neljä vuotta myöhemmin Englannissa kuvatun The British Tours 1963-1966). Niistä löytyy yhteensä 7 vuoden 1962 esiintymistä. 

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit