Big Walter Horton: The Soul Of Blues Harmonica
Vuonna 1917 syntynyt Walter Horton levytti ensimmäisen kerran jo 1930-luvun lopulla Little Buddy Doylen bändissä mutta hänen levytysuransa lähti nousuun vasta huuliharpistin muutettua Chicagoon 1952 ja saatuaan Junior Wells'in tyhjäksi jättämän paikan Muddy Waters'in bändissä. Enimmäkseen taustalla ollut ujo mies tunnetaan ehkä parhaiten Jimmy Rogers'in 1956 hitin Walking By Myselfin soolostaan sekä mukanaolosta Muddyn 1978 Grammy-palkitulla I'm Readyllä. Leffafriikit tunnistavat miehen Blues Brothers'in katusoittokohtauksesta yhdessä John Lee Hookerin kanssa. 

Big Walter työskenteli koko 1950-luvun tiiviissä yhteistyössä Chess-tuottajan Willie Dixonin kanssa. Useiden single-julkaisuiden jälkeen 1964 tammikuussa oli lopulta vuorossa tämä hänen ensimmäinen soolo-LP. Dixon hoitaa tuottajan työn lisäksi basistin ja paikoin myös laulajan viran. Musiikillisesti levy seikkailee vähän joka suuntaan tarkoituksenaan tuoda esiin Hortonin musiikillinen monivivahteisuus. Mukana on useita Walterin aiemmin levyttämiä biisejä kuten mainittu Walking By Myself. 

Tutustuin tähän levyyn alkujaan pelkästään sessioissa mukana olleen Buddy Guyn takia. Chess ei julkaissut häneltä ainuttakaan LP:tä ja Guy hommasi voita leivän päälle soittaen 40 dollarin sessiopalkkiolla useiden nimekkäämpien Chess-artistien levyillä. Hän tarjoilee todennäköisesti syksyllä 1963 äänitetyllä levyllä sellaista herkkua ettei mikään ihme että sellaiset tulevat supertähdet kuin Jimi Hendrix ja Eric Clapton ihailivat hänen soittoaan. Esimerkiksi käy vaikka tämän levyn Good Moanin' Blues. 

Walter Horton on jäänyt James Cottonin ja erityisesti Little Walterin varjoon listatessa Chicago-bluesin tärkeintä huuliharpistia. Instrumentin fanin kannattaa silti tutustua hänen tuotantoon, joista tämä ei ehkä ole se tärkein, mutta silti kiinnostava albumi. 

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit