Urban Blues
John Lee Hooker siirtyi suureen ABC-yhtiöön vuonna 1966. Konsernin uusi blues-merkki Bluesway äänitti saman vuoden elokuun 20. päivänä Hookerin ja hänen taustalla soittaneen Muddy Waters Blues Bandin studiolive-esiintymisen. Urban Blues äänitettiin Chicagossa vuosi edellisen levyn jälkeen syksyllä 1967 kahdessa päivän mittaisessa sessiossa, ja levy ilmestyi vielä vuoden lopulla. 

Vuotta 1967 on kutsuttu upeiden psykedelisten levyjen johdosta rakkauden kesäksi. Mutta tuon vuoden heinäkuussa Detroitissa ei ollut kyse rakkaudesta sillä enimmäkseen mustan väestön viisipäiväinen rähinöinti ja mellakointi sai aikaan suurta tuhoa ja vaati armeijan ja kansalliskaartin rauhoittamaan elämäänsä suurkaupungissa tyytymättömiä asukkaita. Ensimmäisessä sessiossa 26.9. basistina oli Jimmy Reedin oikeana kätenä pitkään toiminut, Hookerin tuttu Eddie Taylor. Reedille biisejä tehnyt Al Smith toi sessioihin useita omia biisejään. Näistä Motor City Is Burning kertoo nimensä mukaisesti kaupungin mellakoista. Biisillä on mukana myös Buddy Guy, joka oli juuri äänittänyt ensimmäisen soololevynsä Vanguard-yhtiölle. 

Motor City Is Burning -singlen b-puoli Want Ad Blues ei mahtunut aikoinaan mukaan (alle puolen tunnin mittaiselle) levylle, mutta onneksi englantilainen BGO laittoi sen bonukseksi 1991 CD- ja LP-julkaisuunsa. Hyllystäni löytyy pari vuotta tuoreempi MCA:n Amerikassa julkaisema CD (kuvassa C-kasetin kannet). Yhtiön olisi kannattanut katsahtaa englantilaisen lisensoiman CD ja laittaa Want Ad Blues vihdoinkin mukaan levylle. Nyt yhtiö laittoi bonukseksi kolme kevään 1969 If You Miss 'Im, I Got 'Im -levyn sessioista ylijäänyttä raitaa.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit