The Legendary Modern Recordings 1948-1954
Vaikka LP-formaatti esiteltiin vain vuosi sen jälkeen kun Modern Records 1948 julkaisi ensimmäisen Hooker-singlen Boogie Chillen, yhtiö julkaisi kitaristi-laulajan ensimmäisen LP:n vasta 1960. Ajan tavan mukaan muusikot äänittivät laulujaan useille eri levy-yhtiöille. Näin teki myös John Lee ja siksi hänen uran alun parhaita kappaleita on mahdoton saada yhdelle ja samalle kokoelmalla. Tämä yhden levyn CD-kokoelma on silti riittävä sellaiselle musiikkifanille, joka haluaa artistilta vain yhden ja näin myös riittävän valaisevan kokoelman. Levyn avaava Boogie Chillen oli 1949 alussa Amerikan mustan väestön keskuudessa käsittämättömän suuri hitti. Miljoonan ostajan joukossa oli myös louisianalainen vuokraviljelijä George Guy, jonka 13-vuotias Buddy-poika innostui sen kuultuaan bluesista isänsä tavoin. 

Kun vuodesta 1955 lähtien Hookerin pääasiallisena julkaisijana toiminut Vee-Jey sekä Riverside lisenssisopimuksella julkaisivat laulajan ensimmäiset LP:t vuonna 1959, Modern Records haistoi uuden formaatin tehon ja toi nopeaan tahtiin 60-luvun alussa neljä Crown-halpismerkin LP:tä (pikkukuvat). Aivan kuten Modernin BB Kingin LP:t nämä Crown-levyt olivat enimmäkseen pelkkiä singlekokoelmia, mutta mukana oli myös joitakin aiemmin julkaisemattomia biisejä. Levyjen kappaleet tulivat samalta ajalta kuin tämä kokoelma eli 1948-54. Mikään näistä neljästä alkuperäisestä julkaisusta ei ole metsästämisen arvoinen sillä niiden laatu on ollut jo ilmestymisajan standardin alapuolella. Sitä vastoin tämä kokoelma on loistava sijoitus. 

Kun Chess-yhtiö julkaisi Hookerin kevään 1966 äänityksistä hyvin menestyneen Real Folk Blues -levyn, Modern toi vastaiskuna markkinoille Kent-merkin kautta albumin Original Folk Blues, joka kasattiin enimmäkseen aiemmin julkaisemattomista äänityksistä (1948-54). Ace uusintajulkaisi sen vuonna 2002 lisäten siihen kuusi biisiä. Vaikka näistä pari olikin aiemmin julkaisematonta, levyn hankinta jäänee vain keräilijöille sille sen parhaat biisit löytyvät tältä kahdeksan vuotta aiemmin julkaistulta kokoelmalta.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit