Boogie Chillen
John Lee Hooker äänitti uransa alussa samanaikaisesti useille levymerkeille. Valtaosa Syd Nathanin King-yhtiön julkaisemista singleistä tulevat levytuottaja Joe Van Battlen tekemistä äänityksistä, joita hän julkaisi myös omilla levymerkeillään, mutta myös liisasi isommille yhtiöille.

Syksyn 1948 sessioista julkaistiin vielä saman vuoden aikana ainakin 78-kierroksen savikiekko Stomp Boogie / Black Man Boogie. Samoihin aikoihin, myös Detroitissa äänitetty Boogie Chillen / Sally Mae julkaistiin Modern Recordsin toimesta, joten King-sinkkujen esittäjäksi laitettiin Texas Slim. Tällä esittäjänimellä King julkaisi parin seuraavan vuoden aikana kuusi muutakin sinkkua. Vuonna 1960 he julkaisivat näistä kokoelmalevyn John Lee Hooker Sings The Blues. Tosin sille taisi tulla vahingossa myös muutama Hookerin Earl-serkun biisiä.

40-luvun lopussa ja 50-luvun alussa ilmestyi musiikkia myös mystiseltä Birmingham Sam nimiseltä herralta sekä hiukan tutummalta John Lee Cooperilta. Tämän levyn kiinnostavinta antia ovat erityisesti nämä sivupersoonan nimissä tehdyt äänitykset, mutta 24 kappaleen joukossa on luonnollisesti laitettu myös niitä miehen tunnetuimpia biisejä alkaen läpimurtosinkusta Boogie Chillen, jonka kääntöpuolesta on mukana sen harvinaisempi vaihtoehtoäänitys. Useita alkuperäisiä King-singlejä myös uusintajulkaistiin toisten yhtiöiden toimesta ja osaan näistä lisättiin esimerkiksi rummut ja piano. Tämän levyn versiot ovat alkuperäisiä.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit