The Complete 50's Chess Recordings
John Lee Hooker ehti uransa alussa äänittää musiikkia useille levy-yhtiöille ennen saapumistaan Chess'in studiolle huhtikuussa 1951. Tämän levyn kansitietojen mukaan hän oli ehtinyt julkaista kolmessa vuodessa neljäkymmentä biisiä lähes viidelletoista eri yhtiölle. Todellisuudessa hän oli ehtinyt äänittää jo toisen mokoman kasan biisejä, mutta niiden julkaisu tapahtui seuraavien vuosikymmenien kuluessa. Valtaosa noista oli sooloesityksiä tyyliin mies ja kitara.

Chess oli liisannut yhden 1950 lopulla äänitetyn Hooker-singlen detroitilaiselta Joe von Battle'lta ennen kuin John Lee sai kutsun yhtiön studioon 26.4.1951. Siellä äänitettiin kahdeksan biisiä ja yhtiö julkaisi niistä kolme singleä. Kaksi ylijäänyttä biisiä ilmestyivät melko tarkalleen kymmenen vuotta myöhemmin kun Chess kasasi LP:n John Lee Hooker Plays And Sings Blues. Tuon LP:n runko eli kahdeksan kappaletta koostuu Hookerin toisesta, melko tarkalleen vuotta myöhemmin Detroitissa 24.4.1952 Chess'ille tehdystä sessiosta. Tuossa sessiossa ei tainnut olla läsnä Chess'in henkilökuntaa ja ehkä siksi yhtiössä oltiin sen tuloksiin pettyneitä. Ostamastaan tusinasta kappaleesta se julkaisi tuoreeltaan vain yhden singlen, Boogie Chillenin kaksoisveljeltä kuulostavan Walkin' The Boogie / Sugar Mama. Chess jälkiäänitti myöhemmin a-puolen biisin ja julkaisi sen riisutun version yhtiön kokoelmalevyllä. Luonnollisesti tuokin versio on mukana tällä albumilla.

Chess'in ensimmäinen Hooker-LP House Of The Blues ilmestyi 1959. Se sisälsi 1951 julkaistut kolme singleä sekä 1952 Walkin' The Boogie / Sugar Mama. Näiden kahdeksan biisin joukkoon tuli vuoden 1952 Detroit-sessioista aiemmin julkaisemattomat biisit Love Blues ja Down At The Landing. House Of The Blues LP:n kaksi viimeisintä raitaa It's My Own Fault / Women And Money julkaistiin vuonna 1952 singlenä, mutta niitäkään Chess ei äänittänyt Chicagon studiollaan vaan lliisasi, tällä kertaa Fortune Records'ilta. Todennäköisesti Chess osti samoihin aikoihin Complete 50's ainoan aiemmin julkaisemattoman kappaleen You Have Two Hearts. 

Tämä kahden CD:n kokoelma sisältää vuosien 1959 ja 1960 älppäreiden 24 raitaa sekä seitsemän harvinaisempaa biisiä. Niistä neljä tulee vuosilta 1953-54 ja ne edustavat tyylillisesti selvää siirtymää. Myös niiden äänityksiin on osallistunut Hookerin bändi torvineen kaikkineen.

Nimensä mukaisesti tälle tuple-CD:lle on kasattu kaikki Hookerin yhtiölle 50-luvulla äänittämät kappaleet. Mutta koska niiden joukossa ei ole miehen suurimpia hittejä, jää tämä kokoelma enemmänkin keräilijän hankittavaksi. Vinyylifani voi toki hankkia alkuperäiset LP:t sillä niistä otetaan yhä painoksia.

Laulu, sähköinen kitara ja jalalla studion lattiaan hakattu tahti ei ole aivan minun suosikkimusiikkiani vaikka John Lee Hooker tuon genren kunnioitettu mestari onkin. Kuten olettaa saattaa, osa 50-luvun alussa äänitetyn materiaalista kärsii paikoin heikosta äänityslaadusta. 

Petri Myllylä

 


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit