Voodoo Lounge Live (video)
Voodoo Lounge Live oli alkujaan amerikkalainen maksu-TV keikka. Bändi oli aiemminkin hyödyntänyt tuon ajan TV-asemien "suoratoistoa" joten ei ollut mikään yllätys että keikka tulee myöhemmin myyntiin myös niille joilla ei ollut mahdollisuutta nähdä sitä telkkarista. Mutta mikä onni olikaan olla ostamatta tätä keikkaa sen ilmestyessä 1995! Tuolloin olin täyttänyt 30 vuotta ja puuhaillut videonauhojen kanssa jo vuodesta 1981 lähtien, halusin odottaa jo lanseeratun DVD-formaatin tuloa.

Kun Voodoo Lounge Live ilmestyi DVD:nä lopulta 1998, se meni itseltäni kokonaan ohi. Myös tämä oli sikäli onni että 2018 Stones pisti tämänkin videojulkaisun uusiksi ja nyt tarjolla oleva Uncut versio sisältää koko Miamin kaksi ja puolituntinen keikka. Bändillä on apunaan tuttuja kasvoja edelliseltä 1990 kiertueelta. Taustalaulajista Bernard Fowler kiersi tuolloin koko kiertueen bändin mukana kun Liza Fischeriä kuultiin tuolloin USA:n ja Japanin keikoilla. Videon lopputeksteissä ja CD/DVD -combon lehtisessä väitetään Blondie Chaplinin olleen mukana taustalaulajana ja perkussionistina. Hän oli kyllä mukana seuraavalla Bridges to Babylonia Tourilla, mutta tällä keikall aminä en häntä näe enkä kuule. Edellisen kiertueen tavoin taustalla ison lavan yläkerrassa kuullaan kolmen puhaltajan bändiä, jota 1971 lähtien Stones-miehityksessä ollut, puhaltajista ainoana myös lavan etuosassa soittava Bobby Keys täydentää. Kapellimestari Chuch Leavell on ainoa mies koskettimissa, saadaan välillä seurakseen sekä Jaggerin että Ritchardsin.

Stones kuvasi kolme kuukautta ennen Floridan keikkaa esiintymisensä New Jerseyn Giants Stadiumilla. Siitä julkaistiin 17 biisin kooste nimeltä Live Voodoo Lounge. Keikaa ei ole koskaan julkaistu (virallisesti) DVD:nä, mutta viisi sen biisiä, joita ei kuultu Floridassa on lisätty Voodoo Lounge Uncutille. Näistä Shattered tulee 1978 Some Girls'ltä, Mick Jaggerin kitarointia sisältämä Out of Tears tulee uudelta Voodoo Lounge -levyltä kun taas I Can't Get Next to You tulee Al Greenin kataloogista. All Down The Line ja Happy ovat Miamissa soitettujen Tumbline Dicen, Rocks Offin ja Sweet Virginia tapaan loistavan tuplan Exile On Main Streetin biisejä.

Kahden ja puolen tunnin esiintymiseen mahtuu mukaan itsestään selvien hittien lisäksi riittävästi uutta materiaalia sekä aina muutama vähemmällä huomiolle jäänyt vanhempi biisi. Yksi sellainen on Let It Bleedin Live With Me, jolla kuullaan myös illan ensimmäistä vierasta Sheryl Crowia. Kaksi muuta vierasta nähdään lavella keikan keskivälissä. Robert Cray on mukana Robert Johnsonin Stop Breakin' Down Bluesilla, jonka bändi aikoinaan 70-luvun alussa coveroi. Kolmas ja illan viimeinen vieras on bändin idoli ja heidän kiertue kaveri vuodelta 1963, Bo Diddley. Kuusikymmentäseitsemän vuotias legenda intoutuu joraamaan kunnolla ja saa myös yleisön mukaan Who Do you Love? hittinsä aikana.

Katsellessani tätä keikkaa, jouduin toteamaan että keski-iän dementiani on edennyt vääjäämättömästi. Olin Helsingin Olympiastadionilla 6.6.1995, mutta Miamin keikka ei nostanut muistin syövereistä kuin enintään Stonesin lavarakenteiden värisävyn mieleeni. En edes muista soittiko bändi Helsingissä B-lavalla.

Petri Myllylä / 18.7.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit