Four Flicks (video)
The Beatles taisi olla ensimmäinen pop-artisti, joka ryhtyi esiintymään stadioneilla. Bändin 1965 Shea Stadionin keikkaa pidetään uuden aikakauden lähtölaukauksena. He lopettivat keikkailun jo seuraavana vuonna, aikana jolloin äänentoistojärjestelmät eivät olleet todellisuudessa vielä valmiina tämän kokoluokan tapahtumiin.

Pari kuukautta Woodstockin jättifestarin jälkeen Rolling Stones starttasi vuoden 1969 Amerikan kiertueensa esiintyen suurilla areenoilla ja parilla stadionilla. Tuon rundin vaikutus nykyajan musiikkibisenekseen on valtava. Eikä pelkän lavarakenteen vaan myös esimerkiksi rahajako meni tuolloin uusiksi.

Vuonna 2002 Stones julkaisi loistavan kahden levyn kokoelmalevyn, joka yhdisti ensimmäisen kerran kahden eri tahon omistaman musiikin niin että ensimmäinen levy tuli vuosilta 1964-1971 materiaalista, jota bändi ei omista ja toinen levy tuli sen jälkeen julkaistusta musiikista. Pari viikkoa ennen levyä bändi soitti lämmittelykeikan pienessä torontolaisessa yökerhossa, mutta syyskuussa 2002 bändi starttasi yli vuoden mittaisen kiertueen, jonka aikana se laittoi jälleen kerran musiikkibisneksen lait uusiksi. Siihen asti kun oli totuttu siihen että kiertuekalusto on keikka toisen jälkeen identtinen (ja usein lavarakenteita on kaksi, jotka siirtyvät joka toiselle keikkapaikalle). Licks Tour oli ensimmäinen maailmanluokan kiertue, jossa samalla kiertueella soitettiin teattereissa, areenoissa sekä stadioneilla. Ei tarvitse olla merkonomi ymmärtääkseen että bändi ei taatusti tehnyt rahaa niinä iltoina kun se esiintyi parintuhatta ihmistä vetävissä teattereissa. Mutta entisenä kauppatieteiden opiskelijana Mick Jagger ja bändin bisnesihmiset ehkä ajattelivat kiertueen herättävän näin enstistä enemmän kiinnostusta. Ja ehkä se myös lisäsi soittajien motivaatiota.

Four Flicks on kuvallinen kertomus Licks Tourista. Vuonna 2003 julkaistusta neljän DVD:n paketista ei ole sittemmin tehty päivitettyä versiota, mutta kun Blu-ray aikanaan ilmestyy, en ihmettelisi että se olisi editoitu (kuten 2007 julkaistun 4xDVD Biggest Bangin BD). Sen ensimmäinen levy on kiinnostava 50 minuuttinen dokkari erityisesti kyseisen kiertueen suunnittelusta sekä kiertue-elämästä (tuolloin ja aiemmin) yleisesti. Silmäänpistävää oli kiertueella olleiden lasten määrä. Kuusikymppisillä rollareilla oli tuolloin useita alle kymmenvuotiaita tenavia! 

Kakkoslevy tulee tammikuulta 2003 New Yorkin Madison Square Gardenista. Amerikkalainen kaapelikanava HBO näytti sen tilaajilleen suorana ja taidettiin se julkaista sikäläisillä markkinoilla myös videokasettina. Kolmas DVD taltio elokuussa Lontoon rygby-stadionilla soitetun keikan ja kuukautta sitten ennen kuvattu teatteri keikka tulee jälleen Pariisin Olympiasta (kuten 1995 (Totally) Stripped videolla).

Petri Myllylä / 30.09.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit