Stripped
Stripped sai ilmestyessään Suomessa useita positiivisia arvosteluita. Muistan lukeneeni ainakin kaksi sellaista, mutta tästä huolimatta albumi meni ohitseni enkä sitä koskaan itselleni ostanut. Noin 17 vuotta myöhemmin lainasin sen kirjastosta ja CD soi autossani useaan kertaan seuraavien viikon aikana. 

Music TV:n Unplugged-sarja oli omasta mielestäni yksi 90-luvun kovimmista jutuista. Moni artisti teki sarjaan raikkaan esityksen ja sai siipiensä alle uutta tuulta ja uusi a faneja. Stripped on unplugged olematta Unplugged. Aivan kuten Mick Jagger toteaa kiertueen/levytyksen dokkarissa, oikeaa unplugged ei ole kun akustisetkin soittimet kuullaan vahvistimien kautta.

Voodoo Lounge on kolmen pienen salin keikkakiertue, joita ennen bändi vietti kolme päivää Tokiossa studiossa. Toinen studiosessio tapahtui Belgiassa kierteen jälkeen heinäkuussa 1994. Levy on amalgaami näistä sessioista ja se sisältää enimmäkseen uusia versioita bändin aiemmin julkaisemista biiseistä. Rolling Stones on onnistunut luomaan niihin selvästi uuden, aikuisemman ja kypsemmän näkökulman. Se on tiputtanut puolet vauhdistaan ja on saanut tulkintoihin lisää väriä ja syvyyttä. Esimerkiksi Wild Horses ja Not Fade Away on tehty taidolla uusiksi. Yllättäen tämä sama on onnistunut myös liveäänitysten kanssa. 

Albumin ensimmäinen single oli Bob Dylanin Like A Rolling Stone, jonka bändi esitti kiertueella ensimmäisen kerran. Useampi biisi taltioitiin sekä studiossa että keikalla. Osa, kuten levyn päättävän Willie Dixonin Little Baby purkitettiin studiossa, mutta sitä ei otettu settilistaan. Bändin esikoisalbumin Honest I Do remake tippui kokonaan pois Stripped-projektista ja julkaistiin muutama vuosi myöhemmin elokuvan Hope Floats -soundtrackillä.

Kuten alussa kerroin tutustuin Stripped-levyyn vasta 2010-luvun alussa. Muutama vuosi myöhemmin kesällä 2016 julkaistu Totally Stripped on loistava esimerkki siitä kuinka artistin fanijoukon ikääntyminen mahdollistaa entistä suurempien ja laajempien (= kalliimpien) tuotteiden lanseeraamisen. Kaksitoistatuumaisen LP:n kokoinen kuvakirja sisältää kokonaisuudessaan (Blu-ray tai DVD) kaikki kolme keikkaa, joista alkuperäisen levyn livemateriaali kerättiin. Samalla kiertueesta on tehty uusi dokumentti, joka tuli myyntiin myös omana tuotteena. Alkuperäisen levyn ostajan ei kannata siitä luopua sillä jostakin kumman syystä Stones on pistänyt 14 kappaleen CD:n uusiksi lisätwn siihen muutamia herkullisia livepaloja mutta samalla tiputtanut  laajennetulta painokselta muutaman studiossa äänitetyn biisin. Ehkä he aikovat jossakin vaiheessa avata arkistojen kätköjä ja koota yhteen Stripped-levyn 8 studiobiisiä ja myöhemmin julkaistun Honest I Do sekä yhdistää näihin aiemmin julkaisemattomia äänityksiä.

Petri Myllylä / 18.7.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit