Hampton Coliseum (video & audio)
Rolling Stones vuosimallia 1981 ei ole jäänyt rockin historiaan musiikillisista ansioistaan vaan massiivisesta (siis rahakkaasta) Amerikan kiertueesta. Amerikan ykköspromoottori Bill Grahamin järjestämä rundi oli vuoden selvästi tuottoisin. Meni useampi vuosi ennen kuin Amerikka näki mitään yhtä suurta ja mahtavaa. Valitettavasti musiikillisesti bändi ei ollut tuolloin mitenkään erityisen kuuma. Onneksi Hamptonin keikka kuuluu kuitenkin kiertueen parhaimmistoon, vaikka onkin kiertueen viimeinen pysäkki (missä soitettiin vielä seuraavana iltana).

Hamptonin keikka kuvattiin alkujaan television käyttöön eikä sitä ole ymmärtääkseni aiemmin julkaistu. Kiertueella äänitettiin useita keikkoja tulevaa Still Life livelevyä varten.Televisiolähetys oli nähtävissä vain ennakkotilaajille eli siinäkin asiassa Stones avasi latua uusille tavoille rahastaa kiertue. Keikan ääniraita julkaistiin alkujaan 2012 vain myytäväksi Googlen tiedostokaupassa. Pari vuotta myöhemmin se julkaistiin vihdoin myös fyysisenä tuotteena. Itse hankin kolmen mustan vinyylikiekon, joiden lisäksi paketissa on myös erikseen julkaistu DVD:n. Parempaa äänenlaatua metsästävä hankkinee keikan Blu-ray'nä vaikka sen kuvanlaatu ei juuri DVD:stä eroa. 

Olen tainnut kuunnella tämän keikan vain kertaalleen ilman kuvaa. Hyvin toteutettu video on loistava tuote omistaa. Kuvan laatu on OK, kameratyöskentely ei ole niin kamalaa kuin edellisen vuosikymmenellä. Lisäksi Bob Clearmountainin monikanavamiksaus ansaitsee erikoismaininnan. Varsinkin kitaroiden osalta se uskaltaa levittää ääntä eri kaiuttimiin, erityisesti niiden biisien aikana kun myös Jagger osallistuu soittoon.

Hyllyssäni on joukko virallisia Stones-videoita ja useasti katson ne aikajärjestyksessä alkaen 1969 USA:n kiertueen dokkarista (jonka parina minulla on livelevyn 40-v bonus-DVD). Bändi toimi kuin kello ja he tekivät tuolloin Amerikan rundin aina kolmen vuoden välein eli ennen tätä katsahtin bändin 1972, 1975 ja 1978 keikat. Kukin niistä toimii loistavana ajan kuvana. Itse vahvasti 80-luvun kasvattina tämä video näyttää kaikista naurattavimmilta, erityisesti vaatetuksen osalta. Ja tämän suhteen Mick Jagger on tietenkin se suurimman naurun kohde. Mutta video näyttää toki myös bändin lavatyösketelyä, soittajien keskinäistä kommunikointia sekä erityisesti tämä kiertueen mielikuvituksellisia lavarakenteita ja upeita valoja. Langattomuus ei vielä näy muuten kuin että Jagger tekee ison rundin katsomossa jatkaen samalla laulamistaan ja toki sivulavoja pitkin hän käy muutamaan otteeseen näyttäytymässä myös kauempana oleville katsojille. Kukaan kitaristi ei yllättäen kyllä osallistu näille retkille.

Vuoden 1981 kiertuekokoonpanoon on saatu uutta verta. Rollareiden kiertuemanagerin ja alkuperäisjäsenen Ian Stewartin aisaparina toisena kosketinsoittajana on pikakomennuksen kiertueelle saanut, Ronnie Woodin vanha Faces-kaveri Ian McLagan, jonka lauluääntä oloin myös kuulevinani. Kiertueen jo ollessa vauhdissa, saksofonisti Ernie Watts tuli kolmen ensimmäisen keikan puhaltaneen, legendaarisen Lee Allenin tilalle. Jostakin syystä Stones käytti kahta puhaltajaa sillä mukana oli myös Keith Ritchardsin kanssa päivälleen samanikäinen, bändissä 1971 lähtien soittanut Bobby Keys. Fonistit eivät kuitenkaan ole kertaakaan lavalla samanaikaisesti vaan jakavat vähät työt keskenään melko tasaisesti.                                                 

Yksi videon hauskimmista kohdista nähdään pääsetin päättävässä Jampin Jack Flashissa kun Jagger hyppää nostolavaan, ja kyllä oikeaoppisesti sulkee portin turvaoven ja laittaa turvaremmin ympärilleen. Hän nimittäin unohtaa mikrofonin telineeseen eikä roudari kerkeä viedä sitä hänelle ennen kuin parin minuutin kiertoajelu katsojien päällä alkaa. Encoren avaava Satisfaction on huvittava ja myrskyisä. Jagger saapuu lavalle Amerikan ja Englannin lipuista tehdyssä viitassa, joka ainakin omin silmin vaikuttaa jopa liian imelältä viihdyttämään televisiokatsojia. Samaan aikaan lavalle ja katsomaan lentää tuhansia ilmapalloja sekä yksi Ritchardsin kimppuun innokkaasti pyrkivä fani. Ennen turvamiehiä Keith hoiti huonosti käyttäytyvän fanin etäälle itsestään käyttäen kitaraansa kirveenä. (Seuraavana vuonna Nena-bändin Carlo Karges näki samat palloot ja teki sen jälkeen biisin ja tulevan hitin 99 Luftballons)

Petri Myllyla / 4.6.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit