Get Back Home In The USA
John Lee Hookerilla oli yleensä tapana mennä studioon vain silloin kun hänelle tarjottiin siitä riittävän suuri summa käteistä rahaa. Hän kun oli sen verran epäluuloinen ettei luottanut levy-yhtiöiden jälkikäteen tilitettäviin palkkioihin.

Ollessaan syksyllä 1969 Euroopan kiertueella, Hooker äänitti Pariisissa lokakuussa 1969 muutaman päivän session yhdessä kiertueella mukana olleen rytmiryhmän ja kitaristi Lowell Fulsonin kanssa. Näistä äänityksistä ranskalaiset saivat muutamassa viikossa kauppoihin singlen I Feel Good, ja sen perään saman nimisen albumin. Myöhemmin (todennäköisesti) 1970 he julkaisivat samoista sessioista vielä LP:n I Wanna Dance All Night.

Samalla Euroopan kiertueella Hooker palasi toistamiseen studioon, tällä kertaa yksin. Marraskuun viimeisenä päivänä lähellä Espanjan rajaa sijaitsevassa Pau'ssa äänitetystä sessiosta julkaistiin (joidenkin tietojen mukaan jo vuonna 1969) vain Euroopassa julkaistu Get Back Home In The U.S.A..

Todellisessa super sessiossa tallennettiin ainakin kuusitoista biisiä. Ranskalaiset julkaisivat yhden päivän äänityksistä kymmenen biisin mittaisen Get Back Home In The USA LP:n ja lähes 20 vuotta myöhemmin lisäsivät CD:lle kuusi biisiä lisää. Osa albumin biiseistä on Hookerin 50-luvun biisejä, mutta mukana on toki joitakin uusiakin kappaleita. Tai ainakin uuden nimen saaneita versioita vanhoista teemoista. Kuunneltuani alkuperäisen albumin muutamaan kertaan minulle jäi siitä sellainen kuva, että studioon on menty pelkästään rahasta. Mitään kovin kummoista jälkeä ei siellä ole saatu aikaiseksi. Tästä huolimatta ostin laajan Hooker-vinyylikokoelmani jatkoksi englantilaisen Pure Pleasure Recordsin 2006 julkaiseman 16 biisin tupla-LP:n.

Kun amerikkalaiset lopulta julkaisivat tämän levyn vuonna 1992 he laittoivat CD:lle kuusitoista biisiä. Hyllyssäni oleva englantilainen 2006 julkaistu 2LP perustuu tähän materiaaliin mutta käyttää levyn alkuperäistä ulkoasua ja nimeä.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit