Message To The Young
Toisen polven levy-yhtiömies Marshall Chess sai 1968 idean yhdistää nuoren polven rock-muusikoiden uusi psykedeelinen soundi ja vanhojen bluesäijien Muddy Watersin ja Howlin' Wolfin laulu. Tehtävä ei olisi ollut niin helppo elleivät molemmat herrat olisi olleet uransa pohjalla. Nuoret amerikkalaiset mustat olivat hylkäämässä bluesia uusien musiikkityylien kuten soulin ja funkin myötä. Sekö Howlin' Wolf että varsinkin Muddy Waters oli kuitenkin saanut uusia kuulijoita valkoisista rock-pukupolven valkoisista kuulijoista.

Vaikka vanhan polven soittajat taatusti ymmärsivät kuluttajien muuttuneet musiikkimaun ja sen aiheuttamat vaatimukset Wolf inhosi marraskuussa äänitettyä albumia niin paljon että se painettiin levyn kanteen kissan kokoisilla kirjaimilla. Tosin siihen painettiin myös muutos, jossa Wolf oli ollut mukana eli bluesin sähköistyminen. Eikä Wolf ollut siitäkään aluksi iloinen. 

Viihdebisneksessä kaikki on mahdollista ja raha näyttelee usein turhankin isoa roolia. Edelliseen levyynsä pettynyt Wolf palasi syyskuussa 1970 studioon ja vaikka paikalla ei ollut yksikään edellisen Chicago-session muusikkoa, oli soundi jälleen jotakin muuta kuin Wolfin kiertubändi soitti. Lopputulos ei ole silti mikään kammottava vaikka tämä Howlin' Wolfin toiseksi viimeinen albumi ei suurta arvostusta nautikaan. Yhtä biisiä lukuunottamatta albumin kaikki kappaleet tulevat Sonny Thompsonin kynästä. Wolfia kuusi vuotta nuorempi pianisti oli itse aloittanut levytysuran ennen Wolfia mutta hänen suurimmat hitit olivat parin vuoden takaa yhdessä Freddie Kingin kanssa tehtyjä.

Sonny Thompsonin biisien lisäksi olisin toivonut mukaan jotakin hiukan nopeapaa tavaraa. Nyt levyllä mennään paikoin jopa monotoniseen tahtiin. Levyn toinen tuottaja Cash McCall oli Sonnyn ja Wolfin silmissä yhden hitin tehnyt poikanen (29-v) ja hän on sanonut ettei saanut hommaan mitään otetta. Läpi levyn vahvasti läsnä olevat puhaltimet lienee Sonnyn käsialaa.

Levy uudelleen julkaistiin 2012 jolloin vihdoin tutustuin siihen. Koska kaksikymmentä vuotta aiemmin julkaistulla ja oman Howlin' Wolf fanitukseni aloittaneella Chess Boxilla ei ollut Message To The Youngilta yhtäkään kappaletta se oli itselleni kokonaisuudessaan uusi tuttavuus.

Petri Myllylä / 13.4.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit