Smokestack Lightning: The Complete Chess Masters (1951-1960)
Vaikka Howlin' Wolf äänitti uransa alussa puolentoista vuoden aikana paljon hyvää materiaalia hollywoodilaiselle Modern-yhtiölle, teki mies kaikki suurimmat hittinsä Chicago-bluesin suuryhtiölle Chess'ille. Universal julkaisi 2011 Howlin' Wolfin kaikki 1951-1960 Chess-äänitykset. Vaikka laulaja julkaisi viimeisen levynsä 1973, neljän levyn boxilta löytyy miehen kaikki suurimmat hitit poislukien 1962 Little Red Roosteria ja 1964 Killing Flooria. Mukana on kumminkin niin paljon heikompaa materiaalia, että kallis laatikko kannattaa jättää suosiolla tosifaneille.

Yhdistin Ace'n julkaiseman Sings The Bluesin biisit tähän boxiin ja viiden levyn ja 117 biisin materiaaliin pääsi parhaiten käsiksi edistämällä vuosi kerrallaan. Koska Howlin' Wolf äänitti valtaosan terävimmästä tuotannostaan ennen hänen ensimmäistä LP-julkaisuaan, laulajan uraan on järkevin tutustua kokoelmalevyjen kautta. Tosin hänen kaksi ensimmäistä LP:tä olivatkin kokoelmia, mutta vain yhteen niputettuna ne ovat hyvä ensihankinta. 

Chess-yhtiö täytti 1997 kunniotettavat 50-vuotta ja sen kunniaksi he julkaisivat yhtiön kärkiartisteilta His Best nimen saaneita kokoelmia. Myöhemmin samat levyt julkaistiin Euroopassa uusilla kansilla ja ilman viittausta ohimenneeseen syntymäpäivään. Wolfin kokoelmalla on kaksikymmentä biisiä ja tämä julkaisu (tai pari biisiä suppeampi The Collection) on satunnaisfanille huomattavasti antoisampi kuin boxi. Mikäli kokoelman omistaja haluaa hankkia lisää kaksimetrisen legendaarisen esiintyjän musiikkia, kannattaa harkita samalta aikakaudelta tulevaa The Real Folk Blues / More Folk Blues CD:tä. Vuoden 2002 julkaisu 2-in-1 sisältää kaksi 60-luvun puolen välin vinyylijulkaisua. Kahdesta tusinasta 1952-1965 biisejä vain kolme löytyy His Best'iltä.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit