At San Quentin
Columbia Records sai 1968 yllätyshitin Johnny Cashin julkaisemasta At Folsom Prisonista. Ajatus julkaista heti perään toinen vankilan muurien sisällä äänitetty levy ei ole kovinkaan omaperäinen. Itse asiassa se on läpeensä kaupallinen. Ellei lopputulos olisi näin hyvä, levy olisi ollut helppo työntää osastoon best of, Vol 2. 

Kahden vankilalevyn suurin ero on Cashin biisivalinnoissa. Edellisellä levyllä hän lauloi paljon elämän synkistä puolista kuolemasta ja murhista. San Quentin'in materiaali ei ole niin väkivaltaista vaan mukana on jopa humoristinen A Boy Named Sue. Mukana on kyllä yksi vankilalaulu ja se manaa alimpaan helvettiin kaikki vankilat ja erityisesti laulun nimen mukaisesti San Quentin. Laulu herättää yleisössä voimakasta ja uskomatonta kyllä jopa äänilevyllä aistittavaa raivoa ja mellakkamielialaa. Ehkä rauhoittaakseen yleisöä ja alleviivatakseen, että kyseessä on kuitenkin vain biisi, Johnny laulaa sen välittömästi toistamiseen. 

Alkuperäistä 10 kapplaeen albumia ei ole enää myynnissä kuin vinyylinä sillä Columbia julkaisi levystä 1999 muutamalla bonuksella varustetun painoksen ja laajensi sen seitsemän vuotta myöhemmin koko keikan mittaiseksi tuplaksi. Legacy edition'in kiinnostavinta antia on kuitenkin englantilaisen TV-ryhmän taltiointi keikasta ja dokumentti sen taustoista

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit