Rock 'n' Roll
John Lennon hävisi oikeuskiistan erään Beatles-ajan biisinsä tekijänoikeudesta ja sovinnoksi 50-luvun biisitä ottamaansa lainaukseen hänen tuli julkaista kolme saman kustantajan biisiä. Lennonin mielestä ajatus ujuttaa hänen soololevylle peräti kolme coveria ei tuntunut luontevalta joten lokakuussa 1973 hän päätyi äänittämään kokonaisen tribuuttilevyn nuoruutensa suosikeille. Lauluntekijä oli eronnut (tilapäisesti) vaimostaan Yoko Onosta ja asusteli nyt Los Angelesissa viettäen siellä äärettömän railakasta poikamieselämää. Rock 'n' Rollin sessiot olivat viinanhuuruiset ja ne päättyivät tuottaja Phil Spectorin viedessä nauhat mennessään.

Lennon äänitti 1975 julkaistun levyn lähes kokonaan uudestaan ilman Phil Spectoria lokakuussa 1974 sillä vain neljä biisiä tulee alkuperäisistä sessioista. Olin varhaisnuoruudessani innostunut kaverini kotoa löytyneestä Beatles-kokoelmasta Rock 'n' Roll Music. Löysin Rock 'n' Rollin syntymäkaupunkini kirjastosta muutama vuosi sen ilmestymisen jälkeen ja ihastuin levyyn välittömästi. Vaikka levyn julkaisun syy oli lakitekninen, Lennon selvästi paneutui siihen ja haki nuoruutensa biiseihin uuden aikuisen näkökulman.

Yoko Ono julkaisi 1986 Lennon-albumin Menlove Ave. jolla on mukana 1973 sessioista neljä raitaa. Näistä kolme liitettiin 2004 osaksi Rock 'n' Rollia, mutta ne eivät ole kuitenkaan mukana albumin 2009 versiolla. Lisää 1973/4 äänityksiä julkaistiin 1998 The Anthologyllä. Mukana on myös Ain't She Sweet, joka ei aikanaan päätynyt levylle.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit