From The Beginning
Ozzy Osbournen appiukko Don Arden on yksi rockin historian malliesimerkkejä kovasta ja tarpeen tullen härskisti managerista. Menetettyään Small Faces'in Immediatelle, Decca julkaisi bändiltä järjestyksessä sen toisen albumin vain viikkoa ennen kuin bändi oli julkaisemassa uransa toista LP-levyä.

Levyn nimi From The Beginning pitää siinä mielessä paikkaansa, että sillä on mukana biisejä myös bändin ensimmäisistä studiosessioista kesältä ja syksyltä 1965. Marraskuussa 1965 kenkää saanut alkuperäinen kosketinsoittaja/kakkosktaristi Jimmy Winston laulaa näistä Marvin Gay -coverin Baby Don't You Do It. 

Ei ole mikään suuri yllätys että tällaisen arkistomateriaalista kasatun albumin vahvinta materiaalia ovat bändin singlehitit. Bändin ensimmäinen single Whatcha Gonna Do About It oli jo mukana sen ensimmäisellä LP:llä, jonka Arden taisi unohtaa. Tai sitten hän ei vain malttanut olla laittamatta todella vahvaa biisiä levyn lopetusraidaksi. Ensisinkun b-puoli What's A Matter olisi sopinut tälle albumille paremmin koska se ei ollut esikois-LP:lle. Samasta syystä In The Beginning'ille olisi voinut laittaa kaupallisesti flopanneen kakkossinglen I've Got Mine. Sen b-puoli It's Too Late sekä kolmossingle Sha-La-La-La-Leen oli nekin osa ensimmäistä LP:tä. Jälkimmäisen singlen instrumentaali b-puoli Grow Your Own olisi ehdottomasti sopinut tälle kakkosalbumille. Sitä vastoin Arden laittoi levylle kolmen Sha-La-La-La-Leen jälkeen julkaistua singlebiisiä Hey Girl, All Or Nothing ja My Mind's Eye. 

Don Arden kiirehti From The Beginningin julkaisua heikentääkseen Rolling Stones'in managerin tehtävistä luopuvan Andrew Loog Oldhamin perustaman Immediaten julkaiseman uudet Small Faces -albumin myyntiä. Hän onnistui siinä täydellisesti sillä viikkoa ennen uutta levyä julkaistu From The Beginning sisälsi hänen tietämättä kaksi biisiä, jotka tulisivat olemaan myös Immediaten levyllä. My Way Of Giving ja (Tell Me) Have You Ever Seen oli äänitetty loppuvuodesta 1966 Deccan toimesta tarkoituksena päätyä suunnitteilla olevalle kakkosalbumille. Koska bändi oli autuaan tietämätön tästä albumista, se äänitti keväällä 1967 biiseistä uudet versiot. Yllättävää kyllä From The Beginningin versiot vievät voiton silotetuimmista ja paremmin tuotetuista myöhemmistä versioista.

Arden ei laittanut albumin biisejä kronologiseen aikajärjestykseen. Bändin alkuajan äänitykset, heidän hittisinglet sekä psykedeliseen suuntaan kulkeneet uusimmat biisit ovat toistensa kanssa niin sekaisin, että levy muodostaa kuin vahingossa loistava kokoelman musiikkia, joka oli saarivaltakunnassa tuolloin muodissa. Levy on kuin hyvän dj:n tekemä radio-ohjelma vuosien 1965-66 musiikista.

Bändin elossa olleet muusikot, rumpali Kenney Jones ja kosketinsoittaja Ian McLagan valvoivat bändin 2012 deluxe-julkaisuiden laatua. Kuin kiitoksena hyvin tehdystä työstä, bändi (myös Faces) kutsuttiin samana vuonna Rock 'n' Roll Hall Of Fameen.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit