The Smile Sessions
LP-formaatti eli pitkään taiteellisesti ja kaupallisesti tärkeämmän sinle-levyn varjossa. Oikeastaan vasta 1965 rock-bändit julkaisivat merkittäviä albumikokonaisuuksia. Huhtikuussa julkaistun Beach Boys Today! kakkospuoli oli selkästi ajateltu kokonaisuus ja joulukuussa julkaistu Beatlesin Rubber Soul avasivat jo latua vuoden 1966 vahvoille albumikokonaisuuksille. Huhtikuussa julkaistut Bon Dylanin tupla-LP Blonde on Blonde ja Rolling Stonesin Aftermath sekä kuukautta myöhemmin ilmestynyt Pet Sounds olivat kiistattomia itsenäisiä taiteellisia kokonaisuuksia. Lyhyen hetken Beach Boys oli haastamassa englantilaiset virkaveljensä maailman ykköspaikan asemasta.

Beatlesin julkaistua elokuussa 1966 yhden uransa parhaista levyistä, Revolverin, Beach Boysin Brian Wilson asetti itselleen tavoitteeksi tehdä vielä sitä mullistavamman albumin. Jotakin tällaista olikin työn alla ja lokukuussa ympäri maailmaa listaykköseksi noussut Good Vibrations antoi odottaa jotakin suurta ja yllättävää. Bändin levy-yhtiö Columbia pettyi kovasti kun levyn valmistuminen lykkäytyi vuoden 1967 puolelle. Brian ajautui näihin aikoihin ristiriitoihin lähes kaikkien ympärillä olleiden ihmisten kanssa ja lopulta paine purkautui niin että koko projekti hyllytettiin. Koska Columbia oli mainostanut levyä näyttävästi (ja prässännyt sen pikkukuvissa näkyvät kannet ennakkoon) musiikkimaailma koki jääneensä paitsi jostakin erikoisen hyvästä albumista. Bändi julkaisi myöhemmin joitakin Smilelle tarkoitettuja (uudelleen äänitettyjä) biisejä, ja koska nämä olivat yleensä levyjen parhaita biisejä, Smilen asema kaikkien aikojen parhaana julkaisematta jääneenä rock-albumina kasvoi vuosikymmenien saatossa.

Brian Wilson julkaisi 2004 uudelleen äänitetyt Smilen sooloalbuminaan. Se sai osakseen paljon kehuvia arvosteluita ja voitti jopa yhden Grammyn. Itse en ole tätä albumia koskaan kuullut, mutta hankin 2011 julkaistun Smile Sessionsin. Se jakaa mielipiteeni hyvin voimakkaasti. Toisaalta levyllä on useita upeita biisejä, mutta sen kokonaisuus ei ole itselleni avautunut.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit