Celebration Day (DVD & CD)
Led Zeppelin teki yhden keikan mittaisen paluun joulukuussa 2007 Atlantic-levy-yhtiön perustajan Ahmed Ertegunin muistokonsertissa Lontoossa. Kaikkien yllätykseksi bändi halusi soittaa kokonaisen keikan ehdotetun lyhyen esiintymisen sijaan. Tämä oli taatusti oikea ratkaisu sillä bändin aiemmat lyhyet esitykset eivät olleet onnistuneet kovinkaan hyvin. Bändin kesän 1985 Live Aid esiintyminen oli niin heikko, että ainoana tapahtumassa esiintyneenä bändi he kielsivät oman keikkansa julkaisun odotetulla DVD-julkaisulla. 

Sain käsiini Lontoon keikan bootleg-äänityksen varsin pian keikan jälkeen. Tiesin siis vuosia ennen Celebration Day'n julkaisua keikan olleen musiikillisesti uskomattoman hyvä. Vaikka kyseinen bootlegäänitys ei ehkä ollut juuri se laadukkain mahdollinen (keikka äänitettiin kymmenin ihmisten toimesta), kuuntelin sitä innostuneena ja hämmästyneenä bändin taidoista. En ollut katsomassa keikan teatteriesitystä Helsingissä joten suurin kiinnostus ostamaani Blu-ray, DVD & 2CD boxiin kohdistui sen videotallenteeseen. Ensikatselun perusteella olen siihen lievästi pettynyt.

Neljä päivää ennen keikkaa Sheppertonin studioilla kuvattu harjoitus sisältää täysin saman setin kuin 18.000 ihmisen edessä O2 Arenalla, mutta se on kuvattu yhdellä kameralla noin kymmenen metriä bändistä. Kaiken lisäksi sen stereoääni ei ole kovinkaan kummoinen. Tämä keikka nostaa Blu-ray + 2CD ja DVD + 2CD paketin hintaa vain parilla eurolla, mutta juuri sitä enempää se ei kyllä anna vastikettakaan. Itse keikka on sitä vastoin äänen osalta parasta mahdollista laatua, mutta sen liian rauhaton kuvaeditointi on suunnattu ehdottomasti MTV-sukupolvelle. Katselin keikan kolmeen kertaan ennen kuin kuuntelin sen ensimmäisen kerran ilman kuvaa. Vasta CD-kuuntelu sai itseni vakuuttumaan sen olevan yksi parhaista kuulemistani comeback-esiintymisistä. Yleensä näitä vanhojen miesten paluukeikkoja tulee kehuttua koska he eivät totaalisesti epäonnistuneet vaan osasivat kohtuullisesti toistaa nuoruutensa soiton. Zeppelinin tapauksessa he jopa ylittävät omat standardiesityksensä. 

Tätä kirjoittaessa keikan julkaisusta on kulunut 9 kuukautta ja uskon kuunnelleeni sen noin kymmenen kertaa. Katselukerrat ovat jääneet pariin kolmeen. Tästä huolimatta suosittelen lukijaa ehdottomasti hankkimaan keikan combo-paketin sillä siihen pääsee parhaiten sisälle kun myös aika ajoittain näkee sen.

Joulumarkkinoille 2012 julkaistu keikka on myynnissä yhdeksässä eri muodossa. Kuluttaja sai myös pakkauksen suhteen valinnanvaraa sillä esimerkiksi DVD+CD oli myynnissä sekä DVD-kotelossa että pahvisesssa CD-kotelossa. Keikan audioraita julkaistiin peräti neljässä formaatissa. Näistä CD lienee se, jolla bändin jäsenten perikunnat tulevat aikanaan elättämään itsensä vuosikymmeniksi, mutta uskon, että vain 11 euron hintainen mp3-tiedosto käy sekin hyvin kaupaksi. Onhan Led Zeppelin yksi harvoista nykynuorison hyvin tuntemista vintage-bändeistä. Tammikuussa 2013 julkaistu LP kiinnostanee bändin iäkkäämpiä faneja. Poikkeuksellisin formaatti on kuitenkin hifisteille suunnattu pelkän äänen sisältämä Blu-ray.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit