Fifth Dimension
Maaliskuussa 1966 julkaistu Eight Miles High/Why -single jäi Byrdsim viimeiseksi, jolla oli mukana bändin siihen asti toiminut pääasiallinen säveltäjä Gene Clark. Biisi menestyi kohtuullisesti, mutta se jäi valitettavasti bändin viimeiseksi USA:n top-20:ssä. Seuraava single 5D julkaistiin juuri ennen albumia ja se siirsi bändin soundia yhä lähemmäksi kohti psykedeelisiä sävelkulkuja. 

Kahteen edelliseen albumiin verrattuna Fifth Dimension on selvästi köykäisempi kokonaisuus. Omien biisien joukosta puuttu lähes kokonaan todella hyvät raidat. Lisäksi levyllä on paljon covereita (mutta tällä kertaa ei yhtään Dylanilta) mikä sekin herättää tunteen että bändin julkaisutahti on ollut miehistömuutoksien keskellä liian hektinen. Jim McGuinn ja David Crosby eivät onnistu kokonaisuudessaan paikkaamaan Clarkin lähtöä ja itselleni tämä albumi oli pieni pettymys. Sen 1996 remasteroidulla painoksella on mukana aiemmin mainitun singlen b-puoli sekä muutama julkaisematta jäänyt biisi, kolme vaihtoehtoäänitystä sekä hidden track, jolla on 16-minuuttinen haastattelu.

Omaan levyhyllyyni hankin kuitenkin muuta kuin deluxe-CD:n. Sundazed Music otti levystä 2006 monopainoksen ja löysin avaamattoman LP:n hollantilaisen kauppiaan hyllystä. Sain sen kotiini kesällä 2016 juuri sopivasti albumin ilmestymisen 50-vuotisjuhlien kunniaksi.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit