Robert Plant: Now And Zen
Mikäli et omista yhtään Robert Plantin soololevyä, mutta olet Led Zeppelin fani, sinun voi olla hyvä aloittaa tästä miehen neljännestä soololevystä. Hänen edeltäneet kolme levyä ovat turhankin leimallisesti 80-luvun soundimaailman malliesimerkkejä. Ei niin ettei tämä vuonna 1987 äänitetty levy kuulostaisi vieläkin paremmalta hieman pelkistetymmässä muodossa.

Musikillisesti levyn kappaleet ovat rauhallisia, ajoittain jopa mietiskeleviä. Vanhaan Led Zeppelin tyyliin vaikutteita haetaan eksoottisista musiikkikulttuureista, todennäköisesti lähi-idästä. Robert Plant oli vieraillut edellisenä vuonna Jimmy Pagen soololevyllä. Kitaristin vastavierailu Heaven Knows ja Tall Cool One biiseillä nostaa ne levyn keskipisteiksi ja ne myös avasi ovia parivaljakon tulevalle yhteistyölle. Allekirjoitan sen huomion, että tämä levy tavallaan avaa suuntaa seitsemän vuotta myöhemmin startanneelle Page/Plant bändille.

Ilmestyessään vuoden 1988 alussa Now And Zen julkaistiin kolmessa formaatissa, joista vinyyli ja C-kasetti ovat sittemmin tippuneet pois. Oma LP:ni soi puhtaasti ja lämpimästi, mutta siltä puuttuu alkujaan Heaven Knows singlen b-puolelle sekä vain CD:lle laitettu cover Walking Towards Paradise. Itselläni on tuosta singlestä maxi, ja sillä oleva Heaven Know'in pitkää versiota ei lien julkaistu CD-muodossa. Myös Tall Cool One -maxi sisältää muualla julkaisemattomat biisin perusversiota hiukan lyhyemmän ja puolitoista minuuttia pidemmän version. Nämä pitkät versiot ovat Zeppelin-sämpläyksen johdosta kiinnostavia, mutta eivät valitettavasti kestä useita soittokertoja. 

Walking Towards Paradise sekä kolme liveraitaa löytyvät vuonna 2007 julkaistulta remasteroidulta levyltä. Mutta miksi ihmeessä remasteroidulle levylle ei ole laitettu Heaven Knowsin ja John Lee Hookerin Dimples livevetoja, jotka molemmat julkaistiin syksyllä 1988 erinomaisesti menestyneen levyn kolmannella sinkulla Ship Of Fools (edellinen 12'' vinyylillä ja jälkimmäinen 3'' CD-singlellä)?

Petri Myllylä

 

Robert Plantin Now And Zen on niitä levyjä, joista on helppo pitää. Toisin kuin tätä edeltäneellä Shaken 'n' Stirred -albumilla, tällä levyllä kappaleissa on selkeät melodiat, soitto sujuu ilman turhaa kikkailua ja tuotanto on kirkkaan kuulasta.

Tällä levyllä Plantin yhtye oli muuttunut täysin edelliseen levyyn verrattuna. Suurin osa kappaleista on rauhallisia ja mietiskeleviä. Siitäköhan tuo levyn otsikon Zen tulee? 

Mikäli olet vasta tutustumassa Robert Plantin soolomateriaaliin, niin suosittelen aloittamaan tästä levystä. Varoitan kuitenkin siitä, että musiikki ei kuulosta Led Zeppeliniltä. Mainita kannattaa myös, että kahdella kappaleella vierailee Jimmy Page, jonka Outrider-kiekolla Plant oli laulanut yhden kappaleen vuotta aiemmin.

Heikki Heino


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit