Summer Days (And Summer Nights!!)
Brian Wilson jättäytyi 1965 sivuun bändinsä kiertuetoiminnasta. Hänen tilalle tullut Bruce Johnston esiintyy tällä levyllä vaikka ei ole vielä saanut kuvaansa kesälevylle tyypilliseen kansikuvaan. Kuvaussessiot jäivät väliin sairastelun johdosta myös komppikitaristi/laulajalta Al Jardinelta. 

Wilson äänitti levyä keväällä 1965 yhdessä studiomuusikoiden kanssa ja bändin taisi osallistua vain sen laulusuorituksiin. Edellisen Today-levyn ilmestyttyä maaliskuussa 1965 useat radiokanavat ryhtyivät soittamaan sen albumiraitaa Help Me, Ronda. Brian oli äänittänyt albumisessioiden jälkeen siitä selvästi popimman version ja sinkkuna se löysi tiensä aina Amerikan listan ykköspaikalle. Toinen levyn singlejulkaisu California Girls kipusi Jenkkien listakolmoseksi kesällä 1965 ja itse pidän biisiä yhtenä bändin surf-aikakauden parhaana. Näiden lisäksi You're So Good To Me kuuluu mukavan levyn parhaisiin hetkiin. 

Vain 26 minuuttinen albumi on julkaistu viime aikoina useasti CD-levyllä niin että mukana on sekä mono- että stereomiksaus. Levy on myös julkaistu CD:llä yhdessä Today'n niin että mukaan on saatu jopa bonusbiisejä. Levystä on otettu tasaisesti myös vinyyliprässäyksiä, viimeksi 2016. Edellinen Euroopassa julkaistu (mono) -painos on tosin 10 vuoden takaa. Itselläni on hyllyssä Capitolin 2010 huolella prässäämä mono-versio. Yhtiön paino-osasto tosin mokasi kannen kanssa oikein lahjakkaasti. Se ei ole alkuperäisen mono-levyn kopio vaan ns. feikki-stereon (kannen ylälaidassa komeilee kakkoskuvassa näkyvä Duophonic for Stereo). Viisi vuotta myöhemmin pieni LP-prässäyksiin erikoistunut Analogue Productions tuli suuren Capitolin apuun ja levyn 50-v painioksessa on alkuperäisen monolevyn identtiset kannet. Japanialaiset julkaisivat sen vain stereona (ja vasta 1992 monona), mutta kun englantilaiset julkaisivat sen seuraavana vuotena he ottivat painokset sekä mono- että stereo-versiona.

Petri Myllylä / 15.4.2019


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit