Smiley Smile
Beach Boys oli julkaisemassa paljon mainostettua ja ennakkohypetettyä Smile keväällä 1967, mutta bändin täydelliseen riittaan ajanut albumi hyllytettiin. Basisti-tuottaja Brian Wilson oli tulla sen teon aikana hulluksi ja hänen käytös muuttui skitsofreeniseksi.

Smilen tilalle tehty Smiley Smile oli imestyessään kaupallinen floppi ja suuri pettymys ainutlaatuista levyä odottaneelle yleisölle. Beatles oli julkaissut kesäkuussa oman mesteriteoksensa Sgt. Pepperin ja heihin verrattuna Beach Boys kulki toiseen suuntaan eli julkaisi edeltäjäänsä Pet Sounds'ia huomattavasti vaatimattomamman levyn.

Syksyllä 1966 listaykköseksi valtameren molemmin puolin noussut Good Vibrations laitettiin mukaan levylle ja se on selvästi albumin paras raita yhdessä toisen Smile-raidan Heroes And Villains'in kanssa. Jälkimmäinen biisi sekä Wind Chimes ja Wonderful äänitettiin tätä albumia varten tosin uusiksi alkuperäisen biisin saadessa julkaisunsa 2011 Smile Sessions'illa.

Levy julkaistiin 1990 CD:nä yhdessä sitä seuranneen Wild Honeyn kanssa. Mukaan saatiin Heroes-singlen b-puoli You're Welcome sekä juuri sen verran kiinnostavaa Smile-sessioiden materiaalia, että albumi saatiin kaupattua bändin tosifaneille. Niiden lisäksi mukana on yksi Hawaijin-keikan harjoituksissa äänitetty biisi sekä julkaisematta jäänyt Can't Wait Too Long / Been Way Too Long.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit