Friends
Vuosi 1967 oli tavallaan kohtalon vuosi Beach Boys'ille. Keskenjäänyt Smile-albumin oli tarkoitus haastaa Beatlesin asema maailman johtavana innovatiivisena rock-bändinä. Smile oli tarkoitus olla vielä Revolveria yhtenäisempi albumikokonaisuus. Boys-pomo Brian Wilson riitautui vuoden alussa kaikkien projektissa mukana olleiden kanssa ja viimeistään Beatlesien sinkku Strawberry Filelds Forever / Penny Lane sai hänen mielen järkkymään. Projekti haudattiin pian loistavan Good Vibrations -singlen ilmestymisen jälkeen. Rock-valtikka pysyi Englannissa.

Friends ilmestyi kahden heikosti menestyneen 1967 julkaisun jälkeen. Kuuntelin levyn samassa innostuksen vallassa kuin useita muita itselleni aiemmin tuntemattomia Boys-julkaisuja. Parin kuuntelukerran jälkeen on pakko myöntää etten ihmettele albumin katoamista pian ilmestymisensä jälkeen. Vuonna 1968 Yhdysvallat eli nykyhistoriansa rankinta aikaa sotineen ja poliittisine murhineen. Tuolloin julkaistiin paljon Friends'iä karheampaa musiikkia. Beach Boys oli kerta heitolla menneiden viattomien vuosien musiikkia.

Albumilta on vaikea löytää mitään selkeää vikaa, mutta koska sieltä ei löydä etsimälläkään mitään järisyttävää tahi kiinnostavaa, albumi on paras jättää bändistä enemmän kiinnostuneiden harrastuksesksi.

Kun Friends 1990 julkaistiin CD:nä sen perään saatiin samalle levylle 1969 julkaisu 20/20. Levylle saatiin kahden LP:n lisäksi bonusraitoja, joista We're Together Again tulee tämän levyn sessioista.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit