Something Else By The Kinks
Kirjassa The 500 Greatest Albums Of All Times tämä albumi arvioitiin maailman 288. parhaaksi albumiksi. Arvio pohjautuu Rolling Stone -lehden vuonna 2003 tekemään kyselyyn, jossa sadat musiikkialan ammattilaiset listasivat kukin 50 omaa suosikkilevyään. Vaikka itse en listauksia harrasta, kyseinen kirja on kiinnostavaa luettavaa.

Kinks tulee jäämään rockin historiaan useista hienoista biiseistä ja harvoista hyvistä albumikokonaisuuksista. Nelosalbumi Face To Face oli bändin ensimmäinen onnistunut LP, mutta Something Else on auttamatta siihen verrattuna askel taakse päin. Se oli ilmestyessään aivan liian pehmo ja pliisu sillä esimerkiksi sellaiset poppoot kuin Cream ja Jimi Hendrix Experience olivat viemässä musiikkia äänekkäämpään suuntaan eikä Something Else By The Kinks kestä myöskään vertailua samana kesänä julkaistuun Beatles-monumentiin Sgt. Pepperiin. Useat levyn biiseistä kertaavat taitavasti tekijöidensä aiempia aihealueita esimerkiksi englantilaisesta jokapäiväisestä elämästä. Ei ole siis mikään ihme että albumin arvostus on kasvanut vuosien saatossa. 

Lainasin 2012 kirjastosta Kinks'in viisi ensimmäistä (Englannissa julkaistua) albumi. Columbia oli julkaissut edellisenä vuonna niistä kaikista kahden levyn deluxe editionit. Tuplan ykköslevy sisältää albumin alkujaan vain Englannissa julkaistun harvinaisen monoversion sekä muita yksikanavaisia single- ja BBC-äänityksiä. Kakkoslevyltä löytyy albumin stereoversion lisäksi 2009 miksauksia muutamista albumiraidoista. 

Bändi vietti rauhalliset 50-vuotisjuhlat vuonna 2014 sillä riitelevät Davisin veljekset eivät suostuneet reunion-esiintymisiin. Laihaksi lohduksi levy-yhtiö pukkasi markkinoille 25 vuoden tauon jälkeen lmono-LP:n.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit