Tom Petty And The Heartbreakers
Floridalainen Tom Petty ja hänen Mudcrutch siirtyivät 1974 USA:n itärannikolta sen länsirannikolle saatuaan levytyssopimuksen. Bändi kuitenkin hajosi kesken levyntekoprosessin, (Petty & co. kokoontuivat yhteen seuraavan kerran 2007) mutta Tom Petty jatkoi Shelter-yhtiön sooloartistina kahden Mudcrutch-soittajan siirtyessä hänen taustabändiin Heartbreakersiin. Denny Cordell kutsui studioon yhtiön käyttämiä huippunimiä kuten Al Kooper (joka oli tuottanut pari toisen floridalaisbändin Lynyrd Skynyrdin levyä), Donald "Duck" Dunn ja Jim Gordon, mutta Petty halusi silti tehdä levynsä sessioiden edetessä syntyneen livebändin kanssa. Nimimiesten kanssa tehdyistä äänityksistä ainoastaan Hometown Blues ja Strangered In The Night päätyivät levylle, mutta kokoelmaboxilta Playback löytyy pari 1974/5 sessioraitaa. Samaisella boxilla on myös kuusi Mudcrutch-äänitystä. 

Peter Framptonin livelevy Frampton Comes Alive! oli 1976 yksi suurimpia myyntimenestyksiä. Tammikuussa julkaistu tuplalive nousi Jenkkien listaykköseksi huhtikuussa. En tiedä missä vaiheessa vuotta Tom Pettyn albumi ilmestyi mutta otaksun sen saaneen hyvää vetoapua Framptonin menestyksestä. Ainakin molempien bändiliidereiden musiikki on sopivan radioysvällistä rockia. Tosin Pettyn albumi menestyi alkuun kotimaataan paremmin Englannissa ja manner-Euroopassa. 

Levyn avaus- ja päätösraita Breakdown ja American Girl lienevät sen tunnetuimmat biisit. Vaikka levyltä löytyy pari countrysävyistä imelää ja joutavaa biisiä, on albumi kokonaisuudessaan erittäin viihdyttävä ja lämmin. Tästä levystä on lähes mahdoton olla pitämättä. Nuoruudessani 80-luvulla Pettyn musiikki tuli itselleni tutuksi CD-levyiltä, mutta vinyyli-innostuksessa ostin hänen alkupään tuotannon kaikki LP:t hyllyyni. Pari vuotta levyn Amerikan julkaisun jälkeen prässätty italialainen vinyyli soi kauniista ja lämpimästi.

Vaikka en juuri paras sitä ja tätä listoista perusta (koska niillä myydään vain lehtiä) niin kerrottakoon silti että Rolling Stone -lehti listsi American Girlin kaikkien aikojen 76. parhaaksi biisiksi.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit