A Night At The Opera
Kirjassa The 500 Greatest Albums Of All Times tämä albumi arvioitiin maailman 226. parhaaksi. Arvio pohjautuu vuonna 2003 Rolling Stone -lehden tekemään kyselyyn, jossa sadat musiikkialan ammattilaiset listasivat kukin 50 omaa suosikkilevyään. Vaikka itse en listauksia juuri harrasta, kyseinen kirja on kiinnostavaa luettavaa.

Löysin Queenin musiikin kuusitoistavuotiaana jouluna 1981 äänitettyäni kaveriltani bändin ensimmäisen kokoelmalevyn. A Night At The Operaa tuolla levyllä edustavat sen avaava Bohemian Rhapsody ja You're My Best Friend. Muutama vuosi myöhemmin kuulin koko levyn ja muistan haltioituneeni siihen jo tuolloin.

Queen oli kovassa nousussa aloittaessaan neljännen levynsä äänitykset. A Night At The Opera lienee kaikista Queen levyistä SE yhtyeen uran tärkein levy. Bändi äänitti klassikoksi muodostuneen levyn ainakin kuudessa eri studiossa ja se lienee ollut ilmestyessään yksi aikakauden kalleimmista tuotannnoista. Käytetyn rahan kyllä kuulee ja levy on tuotannoltaan huippua vielä vuosikymmeniä ilmestymisensä jälkeen.

Useiden hienojen biisien joukosta erottuu Freddie Mercuryn rockooppera-teos Bohemian Rhapsody. Kuusiminuuttinen mestariteos menestyi myös singlenä sillä se valtasi Englannin sinkkulistan kärkisijan peräti yhdeksäksi viikoksi. Kiireisen 26 keikan Englannin kiertueen johdosta bändi ei päässyt esittämään biisiä maan tärkeimpään musiikkiohjelmaan jouluna 1975 joten se kuvasi parissa päivässä yhden rockin historian ensimmäisistä videoista. A Night At The Operalla on Rhapsodyn lisäksi useita unohtumattomia Queen-klassikoita. Niistä yksi erikoisimmista on rumpali Roger Taylorin rakkauslaulu omalle autolleen! Basisti John Deaconin Wurlitzer-pianoon nojaava You're My Best Friend on yhtyeen tuotannon ehkä koskettavin rakkauslaulu. Biisistä tehdyllä videolla kynttilöiden keskellä herkästi esiintynyt bändi ei kuitenkaan näytä sillä luontevalta. Love Of My Lifesta tuli sittemmin yksi bändin suurimmista keikkasuosikeista. Täynnä hittejä olevan levyn oma suosikkini on Dingon Neumannin 80-luvulla soololevylleen suomentama mystinen '39. Mutta yllättävää kyllä, Night At The Operan suuruus piilee niissä ei radiossa puhkisoitetuista albumiraidoista, jotka venyttävät bändin ilmaisua kauemaksi siitä tutusta ja turvallisesta. 

Elliott Schneiderin tekemä monikanavamiksaus julkaistiin (DVD-A) jo vuonna 2001, mutta Brian May vaati siihen muutoksia ja seuraava painos oli kaupoissa seuraavan vuoden alkuun mennessä. Kolme vuotta myöhemmin levyn täyttäessä 30 vuotta Brian May kirjoittaa saatesanoissa että 2005 monikanavamiksausta on entisestään parannettu ja että God Save The Queen on miksattu kokonaan uusiksi. Turhaa ei kitaristi tuotetta kehu sillä nimellä 30th Anniversary Collectors Edition kulkeva CD+DVD paketti on viimeistä piirtoa myöten laatujulkaisu.

Kuuntelen kotona nahkatuolissa hyllyssäni olevaa 2015 julkaistua vinyyliä ja juhlapaketin CD soi taasen ainoastaan autossa. Mutta ehkä yllättäen kuuntelen kaikista eniten A Night At The Operan 5.1 -audiomiksausta katsoen samalla sen promo-, live- ym. kuvamateriaalia. Osaltaan Night At The Opera DVD:n kiinnostavuuden takia opin kuuntelemaan muitakin alkujaan vain stereona julkaistujen levyjen monikanavamiksauksia. Todellinen audiofiili ei tyydy pakattuun DVD-ääneen vaan hankkii samasta miksauksesta 2013 julkaistun pakkaamatonta HD-ääntä tarjoavan Blu-ray'n. Se sisältää myös stereo-ääniraidan, joka on identtinen 2011 remasteroidun CD:n kanssa (jota audiofiilit pitävät aiempaa versiota heikompana). 

Petri Myllylä / 07.11.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit