The Who Sell Out
Kirjassa The 500 Greatest Albums Of All Times tämä albumi arvioitiin maailman 115. parhaaksi. Arvio pohjautuu Rolling Stone -lehden vuonna 2003 tekemään kyselyyn, jossa sadat musiikkialan ammattilaiset listasivat kukin 50 omaa suosikkilevyään. Vaikka itse en listauksia harrasta, kyseinen kirja on kiinnostavaa luettavaa.

Ostin aikoinaan 90-luvulla The Who'n kolmen CD-boxin. Vaikka pidin siitä, en lähtenyt tuolloin tutustumaan bändiin albumi albumilta ja niin esimerkiksi The Who Sell Out'in kuuntelin vasta 10-luvun alussa. Omaan hyllyyn olen hankkinut sen vinyylinä, aluksi löysin 2004 prässätyn stereo-version ja perään 2012 mono-version. Jälkimmäisellä on mukana sama juliste, joka löytyi joulukuussa 1967 ensimmäisen 500 mono- ja stero-levyn sisältä.

Albumi on suunniteltu kuvitteelliseksi radio-ohjelmaksi. Siinä Who nivoo yhteen kappaleet hauskoilla mainospätkillä, joiden tekemiseen on käytetty aikaa ja ideointia. Levy alkaa kuvitteellisella radiomainoksella, jonka jälkeen kuullaan Pete Townshendin kaverin tekemä Armenia City In The Sky. Biisi on totaalisen psykedeelinen, ja vaikka se erottuu levyn muusta materiaalista, diggaan sitä lopun sinfoniseen loppuun saakka. Ennen levyä singlenä julkaistu I Can See Miles menestyi hyvin ja se on bändin myydyin single Amerikassa. Whio Sell Out ei kuitenkaan ilmestyessään myynnyt odotusaten mukaisesti, mutta on toki vuosikymmenien saatossa korjannut tilannetta. Levyn oma suosikkini on poikkeuksellisen lattarimainen Mary Ann With The Shaky Hand. Siitä äänitettiin myös sähkökitaraversio, jolla Al Kooper soittaa pianoa. Tämä versio julkaistiin mainitun I Can See Miles -singlen kääntöpuolella (sekä sittemmin useilla kokoelmilla).

Levystä ilmestyi vuonna 1995 laajennettu painos, jolla oli mukana muutamia ennen julkaisemattomia radiomainoksia sekä biisejä. Näistä Early Morning Cold Taxi on mielestäni bändin paras aikanaan julkaisematta jäänyt pop-biisi. Ehkä se oli hippikesän päätteeksi syksyllä 1967 äänitetylle levylle liian simppeli kappale. Vuonna 2009 julkaistu deluxe 2CD sisältää bonuksena alkuperäisen (vain Englannissa julkaistun) monomiksauksen sekä paljon lisää musiikkia samalta aikakaudelta, mutta ei kumminkaan kaikkea edellisen painoksen bonuksia. Tosifani omistaa siis molemmat.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit