Miles Davis: Silent Way
Englantilainen John McLaughin saapui New Yorkiin helmikuun alussa 1969 liittyäkseen Miles Davis'in bändistä soolouralle siirtyvän rumpali Tony Williams'in Lifetimeen. Kun Davis tapasi kitaristin hän kutsui tämän mukaan seuraavan päivän (18.2)  äänitysessioihin. Paikalla oli alan huippumiehiä kuten pitkään Davis'in kanssa soittanut saksofonisti Wayne Shorter ja kosketinsoittaja Herbie Hancock sekä hänen tilalle bändiin tullut Chick Corea sekä säveltäjänä paikalle saapunut, levyn kolmas kosketinsoittaja Joe Zawinul. 

Silent Way aloitti Miles'in sähköisen aikakauden ja sitä pidetään fuusio-jazzin lähtölaukauksena. Albumin viipyilevän kiireetön tyyli oli miehen vanhoille faneille jotakin niin erilaista, että useat heistä eivät tästä albumista (eikä taatusti tulevista) varmastikkaan pitäneet. Albumi on siirtymätaival Davis'in aiemman tyylin ja tulevan totaalisen jazzrockin välillä, jota hän tuli 70-luvulla pitkälti levyttämään.

In A Silent Way:llä soittaneet muusikot perustivat pian joukon genren tärkeimpiä yhtyeitä kuten Weather Report, Mahavishnu Orchestra ja Return To Forever. Merkittävä tekijä albumin kasaamisessa oli myös tuottaja Teo Macero, joka editoi sen kasaan isosta määrästä aineistoa. Tämäkin poikkesi täysin aiemmasta toimintatavasta.

Petri Myllyä / 1.4.2019


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit