Free: Tons Of Sobs
Free oli aikansa poikabändi. Sen muusikot olivat kaikki alle kaksikymppisiä heppuja, joilla oli kumminkin jo aiempaa kokemusta bänditouhuista. Basisti Andy Fraser oli vielä 15-vuotias keväällä 1968, kun bändiä kasattiin. Tuolloin hän soitti John Mayell'in bändissä yhdessä tulevan Rolling Stones kitaristi Mick Taylorin kanssa.

Free perustettiin samaan aikaan kuin oma suosikkiyhtyeeni Deep Purple. Heidän mahdollisuudet menestykseen olivat taatusti yhtä hyvät kuin Purplella, mutta valitettavsti bändi ei kestänyt myöhemmin syntyneitä paineita. Tähän bändiin tutustuminen kannattaa silti. Tarjolla on hienoja hetkiä ja paljon unohtumattoman komeita biisejä.

Sellaisia bändiin esikoislevyn biisejä kuten I'm A Mover ja The Hunterin voi yhä kuulla klassista rokkia soittavilta radiokanavilta. Lisäksi ne ovat kuuluneet usein laulaja Paul Rodgersin soolobändin ohjelmistoon vielä 2000-luvulla. Toki mukana on vähemmän loistavaa materiaalia, mutta silloinkin bändin soitto sujuu niin mallikkaasti että levy nousee ehdottomasti genrensä esikoislevyjen parhaimistoon. Rodgers vieraili parilla biisillä Joe Bonamassa marraskuussa 2011 kuuluisalla Beacon teatterissa kuvatulla Live From New York videolla. Niistä ensimmäinen on yksi Tons of Sobs'in helmi, Bonamassan aiemmin coveroima Walk in My Shadow. 

Jos Stax-yhtiön studiobändin Albert Kingille tekemä The Hunter on levyn tunnetuin cover, on St. Louis Jimmyn eli James Burke Odenin Going' Down Slow yksi levyn suuria tuntemattomuuksia, jolla erityisesti bändin lahjakas kitaristi Paul Kossoff loistaa. Levyn avaa ja päättää herkkä Over The Green Hills. Sen lisäksi bändin yhdessä tekemä Moonshine kuuluu albumin tunnelmallisiin herkkuihin.

Island Records julkaisi vuonna 2001 koko Free kataloogin remasteroituna ja nämä levyt sisältävät erittäin paljon extroja, joiden anti jää tosin melko heppoiseksi. Keräilijöille single-miksukset ja mono-versiot voivat toki olla arvokkaita. 

Petri Myllylä / 10.10.2019


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit