Humble Pie: Rock On
Hankin itselleni joskus edellisen vuosituhannen lopulla Humble Pien legendaarisen livealbumin Performance Rockin' The Fillmore. Vaikka ihastuin siihen, ja bändin onnistunein julkaisu soi usein kotonani, kuuntelin Rock On'in ensimmäisen kerran vasta 2013. Seuraavana vuonna hyllyyni tullut amerikkalainen avattavilla kansilla varustettu vintage-vinyyli on sittemmin noussut eniten soittokertoja saaneeksi Pie-vinyyliksi.

Humble Pie äänitti Rock On'in vuoden 1971 alussa ja se saatiin kauppoihin maaliskuussa bändin kiertäessä Amerikkaa. Aktiivisen kiertämisen seurauksena Rock On nousi Billboard Top-200:aan. Bändi palasi Eurooppaan koko kesäkuuksi mutta muuten englantilaisryhmä keskittyi kiertämään Jenkkejä (esim. Sabbathin, T. Rex, Ten Years After, EL&P ja Yes'in kanssa). Toukokuun puolessa välissä  Humble Pie soitti San Fransiscon Fillmore Westissä neljänä iltaa ja niistä kasattiin mainitsemani livelevy.

Rock On starttaa Framptonin hienolla biisillä Shine On, joka löytyy myös miehen multiplatinaliveltä Frampton Comes Alive. Levyn toinen suuri raita on Stone Cold Fever, joka soi ainakin vielä 1990-luvun alussa hyvin paljon amerikkalaisilla radiokanavilla. Edellisen levyn tapaan mukana on yksi puhdas blues-cover, ja jälleen se tulee Muddy Watersin levytyksistä sillä Marriott ja Frampton riffittelevät Rollin' Stonen uudelle vuosikymmenelle. Levyn kattaus on hämmentävän monipuolinen sillä välillä mennään countryn kautta lähes jazziin mutta silti albumi kuulostaa todella tiukalta eikä edes yksi huumoriraita vie siltä suotta unohduksiin painuneen klassikon asema. Annan levylle vahvan ostosuosituksen!

Olin lukenut Jimmy Pagen 1971 haastatteluita koskien Grand Funk Railroadin nousussa olevaa uraa. Englantilaiskitaristi ei tuntenut Detroitin miesten musiikkia (vaikka bändi oli Jenkeissä tuolloin Zeppelinin ykköshaastaja) ja hän kertoi kyseisessä haastattelussa kuulleensa Humble Pien olleen lämppärinä enemmän yleisön mieleen kuin New Yorkin Shea Stadionin uuden yleisöennätyksen tehnyt Railroad. Oli näistä bändeistä kumpi tahansa tuon illan (9.7.) kuumin akti, molempien bändien livenauhoitukset todistavat heidän olleen huimassa iskussa. 

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit