Free: Fire And Water
Bändi oli keikkaillut vuonna 1969 ympäri maailmaa ja alkoi saavuttaa mainetta loistavana lava-aktina. Levy-yhtiökin uskoi heihin ja jatkoi alkujaan vain kahden levyn sopimustaan. Onneksi, sillä Fire And Water oli, ja on taatusti yhä bändin myydyin levy.

Levyllä soi tuttu bluesrock, mutta tässä vaiheessa bändin oma näkemys nousee esiin komealla tavalla. Seitsemään kappaleeseen ei mahdu mukaan yhtään heikkoa esitystä joten levyä voi suositella ajattomana klassikkona kaikille musiikkifaneille.

Island Records julkaisi vuonna 2001 koko Free kataloogin remasteroituna ja nämä levyt sisältävät erittäin paljon extroja, joiden anti jää tosin melko heppoiseksi. Keräilijöille single miksukset ja mono versiot voivat toki olla arvokkaita. Levystä ilmestyi vuonna 2008 kahden CD:n Deluxe Edition, jolle on kasattu pääsääntöisesti jo aiemmin julkaistuja BBC nauhoituksia sekä livevetoja. Edes kovan luokan fani ei saa tästä julkaisusta juuri mitään uutta. Sen osto on perusteltua vain mikäli et omista bändin boxia, et BBC livelevyä etkä Fire And Waterin edellistä painosta.

Petri Myllylä

 

Freen Fire And Water on mainio levy, jolla soittajat onnistuvat luomaan turhaa kikkailua välttävällä soitollaan intiimin tunnelman. Levyn päätöskappale All Right Now on tietysti levyn (ja ehkä myös koko yhtyeen uran) tunnetuin kappale. Levyn parasta kappaletta ei kuitenkaan ole helppo valita, sillä myös nimikappale, Mr. Big ja Don't Say You Love Me ovat hienoja.

Heikki Heino


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit