Free: Free Live!
Free hajosi huhtikuussa 1971 petyttyään huonosti menestyneeseen Highway-albumiinsa. Juuri ennen hajoamistaan se kumminkin julkaisi yllätyshitiksi yltäneen My Brother Jake -singlen. Levy-yhtiön oli äänittänyt edellisenä vuotena kaksi bändin keikkaa, ja se päätti kasata niistä yhtyeen faneille jäähyväislevyn (kuinka ollakaan!). Alunperin tämä musamarkkinoilla hyvin menestynyt levy sisälsi vain seitsemän kappaletta sekä yhden singlesession ylijäämän studiobiisin,  Get Where I Belong. Oma vinyyliversioni on alkuperäisen postikortti-idean mukainen mutta ohuesta vinyylistä päättelen sen olevan 70-luvun lopun uusintajulkaisu. Levystä on olemassa myös tavallinen oikealta puolelta levypussin antava versio, jonka uskon olevan 80-luvun uusintapainos.

Island Records julkaisi vuonna 2000 bändiltä loistavan Songs Of Yesterday -boxin. Tuosta boxista ja pari vuotta myöhemmin remasteroituna julkaistulta Free Live! levyiltä voi kasata itsellen kaksi erilaista Free keikkaa. Kuvitteellinen "Live in Sunderland 6.2.1970" rakentuu ottamalla The Hunter ja Get Where I Belong alkuperäiseltä livelevyltä, lisäämällä siihen remasteroidun Free Live! kolme Sunderlandin bonuskappaletta sekä boxilta löytyvät kahdeksan biisiä. Lopputuloksena on 12 biisin keikka ja yksi studiokappale. Voisihan levy-yhtiö tällaisen kokonaisen keikan julkaista ihan yhtenä levynä. Ehkä sen aika on joskus myöhemmin.

Island Record vuokrasi Whon kahdeksanraitaisen äänityslaitteet nauhoittaakseen Etelä-Lontoossa, Crydon'issa kahden artistinsa, Mott The Hooplen ja Freen keikat. Molemmat bändit esiintyivät kahteen kertaan samana iltana. Tästä olisi uskonut saavan hyvin materiaalia molempien bändien suunnitelluille livelevyille. Valitettavasti nauhoitukset eivät onnistuneet laadullisesti kovinkaan hyvin, ja vasta 2000-luvun teknologialla niistä on saatu julkaisukelpoisia.

Freen "Live In Crydon 13.9.1970" levyn voi rakentaa itse samoin kuin Sunderlandin keikan yhdistelemällä mainitulta boxilta ja remasteroidulta liveltä kappaleita. Lopputuloksena on 10 kappaleen livekeikka sekä yksi studio, aiemmin julkaisematon otto biisistä Get Where I Belong.

Kannattaako nähdä vaivaa rakennellakseen julkaistuista levyistä kahden keikan setin? Ei oikeastaa, vaikka helmikuun ja syyskuun keikat eroavatkin toisistaan, useimmille fanille riittää varmasti joko boxilta saatava kokonaisuus tai remasteroitu Free Live!

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit