Free: Heartbreaker
Free oli hajota toistamiseen kesällä 1972 kun basisti Andy Fraser jätti bändin. Bändi oli jo ennen sitä joutunut esiintymään triona kitaristi Paul Kossoffin jätetty keikkoja väliin. Tällä kertaa se kutsui apuun edellisenä vuotena Kossoffin ja rumpali Simon Kirken kanssa soittaneet "Rabbit" Bundrickin ja Tetsu Yamauchin, joiden kanssa lähdettiin jo heinäkuussa Japanin kiertueelle. Tuolle kiertueelle bändi ei ottanut mukaansa yhä pahenevaan huumekierteeseen ajautuneen kitaristinsa vaan Paul Rodgers hoiti laulun lisäksi kitaroinnin.

Viisimiehinen Free aloitti syksyllä 1972 uuden levyn työstämisen. Jo marraskuussa sen alkupaloina julkaistiin uusi single, Wishing Well. Sillä esiintyy myös bändissä on/off elämää elänyt Paul Kossoff sekä vierailevana kitaristina Snuffy Walden ja gongia soittava Steve Windwoodin Traffic-mies Rebop Kwaku Baah.

Heartbreakerin äänitysten aikaan bändin jäsenien välit kiehuivat, erityisesti Rodgersin ja Rabbitin. Tästä huolimatta Heartbreaker on kiistattoman hyvä albumi, yksi bändin parhaista itse asiassa. Kun Kossoff sai lopullisesti kenkää ennen alkavaa USA kiertuetta, oli aika selvää, että tarina oli saamassa väistämättömän loppunsa. Bändi heitti viimeisen kaikkansa 17.2.1973. Deep Purple etsi samoihin aikoihin itselleen uutta laulajaa, ja veikkailtin yleisesti, että Paul Rodgers siirtyisi astetta isompaan bändiin. Näin ei kumminkaan tapahtunut sillä hän ja Simon Kirke perustivat Mott The Hooplesta lähteneen Mick Ralphsin ja entisen King Crimson basistin Boz Burrellin kanssa tulevan suurbändin Bad Companyn.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit