Madman Across the Water
Olin Madman Across the Waterin ilmestymisen aikaan kuusivuotias ja minulta meni vielä neljä vuotta ennen kuin säihkyvissä vaatteissa ja mielikuvituksellisissa tähti-silmälaseissa keikistellyt laulaja tuli itselleni tutuksi. Elton John ei ole kuitenkaan koskaan kuulunut omiin suosikkeihini mutta kuunneltuani kypsässä viidenkympin iässä useamman hänen uran alkupuolen hittialbumin päätin ostaa hyllyyni 2017 prässätyn Madman Across the Water LP:n, jossa on alkuperäisen painoksen tapaan farkkukangasta muistuttava kansi sekä avattavien kansien keskellä iso lehtinen. 

Elton John ei ollut levyn ilmestymisen aikoihin 1971 vielä maailman top-10 artisti, mutta oli vahvasti sinne matkalla. Olen lukenut että tämä levy ei ollut kuitenkaan Euroopassa niin iso menestys kuin sitä seuranneet julkaisut. Nyt 50 vuotta myöhemmin levyä kuunnellessani en löydä tälle mitään selitystä sillä levy on erittäin lähellä täydellistä poppislevyä. Kahden aiemman levyn tavoin Paul Buckmaster on taikonut Eltonin sävellyksien ja Bernie Taubinin sanoitusten mausteeksi herkulliset orkesterisovitukset jousille. Näistä avausraita Tiny Danser ja erityisesti sen perään kuultu Levon ovat malliesimerkit, kuinka jouset värittävät musiikkia. Jostakin syystä kumpaakaan Amerikassa kohtuullisen hyvin myynyttä sinkkua ei julkaistu Euroopassa. Ehkä osaksi sen takia Britannia ja Eurooppa ei heti tajunut levyn suuruutta kun taas amerikkalaiset ostivat sitä niin paljon että albumi nousi listojen kärjen tuntumaan ja siitä saatu kultalevy koristi Eltonin kodin seinää. Vuosikymmenien aikana levyä on myyty siellä miljoonia kappaleita.

Amerikkalaiset levy-yhtiöt innostuivat 1971 alkaen julkaisemaan hittialbumeista nelikanavisia miksauksia heidän autoteollisuuden vahvasti markkinoimalle 8-track (tyhmä nimi 4-kanavaiselle) nauha formaatille. Madman Across The Water ei kuitenkaan kuulunut tähän joukkoon vaan levystä tehtiin monikanainen miksaus vasta 2004. Greg Penny miksasi tuolloin useita Elton Johnin levyjä ja jostakin syystä hybridi levyn 5.1 miksaukseen on saatu Razor Facesta lähes kaksi minuuttia normaali versiota pidempi versio. Vaikka monikanavaisen musiikin kuuntelu on jäänyt harvojen herkuksi, kiinnostus tiettyjä huippulevyjä kohtaan on nostanut loppuunmyytyjen painosten hintoja. Itse maksoin avaamattomasta levystä yli 50 euroa. Julkaisua pidetään yleisesti yhtenä formaatit parhaimmistoon kuuluvana ja kahden kuuntelukerran perusteella jaan tämän käsityksen. 

Petri Myllylä / 08.02.2021


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit