Black Sabbath: Black & Blue (VHS)
Saman manageritoimiston asiakkaina Blue Öyster Cult ja Black Sabbath julkaisivat yhteiskiertueelta Nassau Memorial Coliseumilla New Yorkin Long Islandilla 17.10. 1980 kuvatun konserttivideon, jota ei ole kevääseen 2012 mennessä julkaistu virallisesti DVD:nä. Tästä suivaantuneena hankin itselleni keikan piraattina. Edellisestä katselukerrasta olikin ehtinyt kulua reilut parikymmentä vuotta. Videon ääniraita on julkaistu useaan otteeseen bootle-levynä ja se on itselleni tuttu vuosien ajalta.

Toivottavasti tätä keikkaa ei julkaista samassa muodossa kuin videokasettina sillä kahden bändin yhteisvideo ei kuulu tämän vuosituhannen julkaisutyyliin. Kun vielä muistutan, että alkuperäisellä videolla Black Sabbathin ja Blue Öyster Cultin biisit vuorottelivat, bändien keikoista oli lähes mahdoton saada yhtenäistä kuvaa. Muistan kaverini aikanaan kopioineen itselleen molemmilta bändeiltä omat videonauhat. Itse katsoin Sabbathin 46 minuutin osuuden juuri tällä tavalla. Vielä kun editoinnin tehnyt taho olisi laittanut biisit siihen järjestykseen missä ne tuolloin esitettiin (ja miten ne on laitettu bootlegeille).

Muistikuvani videon pimeydestä oli aivan oikea. En toki tarkoita että Black Sabbathin kuuluisi esiintyä hallivalojen ollessa päällä, mutta herrojen Dio ja Iommi esiintyessä kokomustissa asuissa, heitä ei aina erota kunnolla edes lähikuvissa. Geezer Butlerin kokovalkoinen esiintymiskostyymi tuo hänet esille muita paremmin. Jos kuvan laadussa on aihetta valituksiin, ei vanhan videon ääniraita sekään aiheuta tasajalkapomppimista. Tämän lisäksi keikalla sattuu muutamia kömmähdyksiä kuten laulajaa harmittava mikrofonin hajoaminen War Pigsin lopussa. Pienistä puutteistaan huolimatta oli mahtava nähdä keikka uudestaan kaikkien vuosien jälkeen. Harmi että Warner ei laittanut sitä mukaan vuonna 2010 julkaistulle Heaven And Hell -levyn deluxe  expanded editionille. Sen bonukset kun olisi saanut mahtumaan alkuperäisen levyn perään jättäen kakkoslevyn videolle. Ehkä sitten seuraavalla kerralla?

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit