Mad Dogs & Englishmen (DVD & CD)
Joe Cocker julkaisi 1969 kaksi hyvin menestynyttä albumia ja miehen onnistunut Woodstock-esiintyminen lisäsi sekin keikkakysyntää. Laulajan 1966 perustama Grease Band hajosi kovan työtahdin seurauksena ja Cocker oli jo perumassa kevääksi 1970 buukatun kiertueen ennen kuin tajusi menettävänsä mahdollisesti sen seuraksena tulevat työluvat uudelle mantereelle. Apuun riensi Leon Russel joka kasasi kiertuebändin vain viikkoa ennen kiertueen alkua. Kymmenen soittajan, yhdentoista taustalaulajan sekä filmiryhmän sisältänyt ryhmä kiersi maata seitsemän viikkoa.

Levyn ja kiertueen nimessä Englishmen viitannee Joe Cockeriin ja hänen monivuotiseen bändikaveriin, kosketinsoittaja Chris Staintoniin. Mad Dogs on Leon Russelin (piano/kitara) bändilleen antama nimi joka myös kuvastaa kiertueen tyyliä eli matkalla oli todellinen juoppojen ja narkkareiden retkua, joka onnistui silti yhdessä luomaan uskomattoman hienoa musiikkia. Russel kysyi bändiin kolmea rumpalia ja kun jokainen ilmoitti mietittyään lähtevänsä mukaan, bändissä oli näin kolme rumpalia. Hienona miehenä Russel ei nimittäin halunnut ilmoittaa kavereilleen että eivät pääsisikään mukaan kiertueella. Kolmen rumpalin lisäksi bändissä oli myös kaksi perkussionistia sekä trumpetisti ja fonisti.

Kun Universal julkaisi 2005 Mad Dogs & Englishmenista deluxe editionin päätin vihdoin tutustua albumiin. Olin 90-luvulla diggaillut paljon Cockerin silloista livejulkaisua ja tiesin niillä olevan paljon samoja biisejä. Vaikka albumi ei noussut omaksi suosikiksi, olen sitä kuitenkin kohtuullisen paljon kuunnellut. Syksyllä 2013 lainasin kirjastosta alkuperäisen tupla-LP:n. Se keskittyy deluxena selvemmin Cockerin panokseen kun 2CD:llä kuulaan myös muita lavalla olleita laulajia. Vaikka levyhyllyssäni on paljon vinyyliä, Mad Dogs & Englishmenen deluxe-paketti on 12 lisäbiisillä varustettuna näistä suositeltavampi hankinta. Universal tosin julkaisi (USA:ssa) nämä biisit myös vinyylinä Mad Dogs & Englismen Rarities edition.

Mad Dogs & Englishmen kiertue saapui neljäksi päiväksi San Franciscoon. Fillmore Westin neljä keikkaa maaliskuun 27. ja 28. päivänä äänitettiin ja yhtä biisiä lukuunottamatta tuplalive koostettiin Fillmoren materiaalista. Universal julkaisi pienen rajoitetun 6 CD:n painoksen The Complete Fillmore East Concerts, joka sisältää kokonaisuudessaan noiden kahden päivän neljä keikkaa. Maaliskuun keikat sujuivat niin hyvin että Bill Graham kutsui bändin sinne myös kuukautta myöhemmin. Kahden Fillmore Eastin keikan (23 & 26.4) lisäksi se esiintyi tuolloin myös Grahamin isommassa Winterland-salissa. Jälkimmäinen Fillmore-keikka äänitettiin radion käyttöön ja nykyään se on kuunneltavissa pientä korvausta vastaan Concert Vaultin nettisivuilta.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit