Canned Heat
Tuottaja Johnny Otis (esim. Big Mama Thornton) äänitti Canned Heatin kanssa levyllisen materiaalia jo 1966 mutta nämä nauhoitukset jäivät julkaisematta kun bändi teki seuraavan vuoden alussa sopimuksen Liberty Recordsin kanssa. Nauhat julkaistiin myöhemmin bändin breikattua levyllä nimeltä Vintage.

 

Canned Heat äänitettiin huhti-toukokuussa 1967 ja single Rollin' And Tumblin' ja Bullfrog Blues julkaistiin sopivasti ennen bändin merkittävää esiintymistä Monterey Pop Festivalilla yhdessä esimerkiksi Janis Joplinin, Jimi Hendrixin ja The Whon kanssa. Tästä esiintymisestä kolme kappaletta on julkaistu myöhemmin kasatussa festariboxissa. Ainakin Rollin' And Tumblin' löytyy YouTubesta.

 

Yhdentoista cover-biisin eikä ainoankaan oman sävellyksen LP on ollut aikanaan niin poikkeuksellinen veto että toiseen samanlaiseen en ole amerikkalaisbändeissä törmännyt. Toisaalta se myös alleviivaa bändin erikoisosaamista esittää autenttisesti vanhoja blues-biisejä. Kaikki bändin kaverit olivat genren suuria faneja ja olivat taatusti myös kummajaisia. Eihän ennen heitä juuri ollut näin mustalta kuulostavaa valkoista bändiä.

 

Vinyylibuumin johdosta albumin jokseenkin harvinaisesta mono versiosta otettiin uusintapainos vuonna 2011. Itse ostin sen viisi vuotta myöhemmin mutta siihen saakka olin pärjännyt levyhyllyssäni olleella, ja vuosikymmenien aikana kovia kokeneella amerikkalaisella stereopainoksella. Sundazed otti 2019 uuden painoksen monosta, tällä kertaa kultaisella vinyylillä.

 

Petri Myllylä /24.8.2019


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit