State
Todd Rundgren - State

Niille jotka tuntevat Todd Rundgrenin aiempaa, varsinkin 90-lukuista, materiaalia, State ei ole varsinainen yllätys. Ne jotka ovat perehtyneet ainoastaan Rundgrenin progeyhtyeen Utopian tuotantoon tämä uusi levy voi olla melkoinen shokki. Rundgren tunnetaan kokeilijana ja visionäärinä. State on varsinainen laboratoriokoe.

Levyn avaa uhkaavasti ryskäävä Imagination. Se kuulostaa siltä kuin Rundgren olisi lyöttäytynyt kimppaan Trent Reznorin tai Rob Zombien kanssa. Jostain muualta tutulla riffillä alkava Serious on kaikkea muuta kuin vakava. Se on levyn ensimmäinen tanssiraita. In My Mouth ja Ping Me ovat totisempia, mutta eivät yhtään vähemmän sähköisiä kappaleita. Angry Bird on nimensä mukaisesti vihainen tai ainakin äksy menopala. Seuraavaksi kuultava Smoke rauhoittaa tunnelman mukavasti. Collide-A-Scope ja Something From Nothing nivoutuvat saumattomasti ja oikeastaan jotenkin yllätyksettömästi toisiinsa. Party Liquor on juurikin niin tanssiteknoa kuin nimi antaa ymmärtää. sir Reality on levyn kaunein ja tavallaan paras kappale. Se kuulostaa niin hyvältä, että sen voisi luulla olevan jokin artistin varhaisista teoksista uusiksi tehtynä.

Rundgren sai inspiraation tämän levyn tekemiseen technoon ja elektroniseen musiikkiin keskittyneillä festareilla. State on käsittääkseni kokonaan läppäillä tehty levy. Välineet eivät vähennä levyn mielenkiintoa yhtään. Niille jotka pitivät No World Orderista nämä kappaleet ovat mannaa. Muiden kannattaa kokeilla ennakkoluulottomasti. Se kannattaa.

Staten rajoitetun painoksen bonus-levyltä löytyy 11. marraskuuta 2012 Amsterdamissa äänitetty konsertti, jolla Metropole Orchestra säestää Rundgrenia. Heti Staten perään kuunneltuna se ei oikein toimi, mutta omana kokonaisuutenaan, se on asiallinen lisä, ainakin kovimmille faneille.

Tero Honkasalo


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit