At The Hollywood Bowl
Vuoden 1964 äänitysteknologia ei ole 2000-luvun näkökulmasta riittävän kehittynyttä laadukkaiden konserttitaltiointien tekoon. Asiaa ei auta 20.000 kirkuvaa teiniä joiden aiheuttama meteli nousee Beatlesin tapauksessa soittovoluumin yläpuolelle. Capitol Records hylkäsi kesän 1964 nauhoitukset pian keikkojen jälkeen. Äänitys ei onnistunut sen paremmin seuraavana vuonna ja niin Beatlesin livealbumi jäi ilmestymättä. Vasta vuonna 1977 Sir George Martinin toimesta kolmeraitanauhoitukset saatiin lopulta julkaisukuntoon. 

Omistin tämän albumin joskus 70-luvulla mutta ostettuani sen divarista kesällä 2013 en ollut kuullut sitä lähes kolmeenkymmeneen vuoteen. Levy yllätti minut positiivisesti sillä muistikuvani mukaan albumin laatu oli umpisurkea. Todellisuudessa se on vain "rajoittunut" eli kriittisen kuulijan mielestä surkea.

Myös Beatles piti levyä vuosikymmenet julkaisukelvottomana. Vasta kun George Martinin poika Giles sai käsiinsä Abbey Roadin nauhavarastosta löytyviä nauhoja parempilaatuiset, Amerikasta capitolin varastosta löytyneet (todennäköisesti) alkuperäismasterit, syntyi ajatus julkaista se uudestaan. Sen aika koittaa syyskuussa 2016.

Bändi tosin laittoi yhden aiemmin julkaisemattoman 1965 äänityksen kolmekymmentä vuotta myöhemmin Free As A Bird -singlelle, mutta ei kuitenkaan Anthologylle. Intohimoinen fani voi löytää netistä kaikki kolme (yksi 1964 ja kaksi 1965) keikkaa. Me muut fanit odotamme taatusti joskus ilmestyvää The Complete Hollywood Tapes tms. julkaisua. 

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit