The Firm: 1
Viisi vuotta ehti kulua Led Zeppelinin toiminnan loppumisesta ennen kuin Jimmy Page sai julkaistua uutta bändimusiikkia. Mistään kiireestä ei siis voi puhua.

Tämän levyn lähtölaukaus tapahtui vuonna 1984, kun sekä Jimmy Page että Paul Rodgers esiintyivät USA:ssa neljän keikan mittaisella hyväntekeväisyyskiertueella. Seuraavana vuonna julkaistu The Firm on hyvin hämmentävä levy. Edelliseen Paul Rodgers'in täysin ts soittamaansa levyyn verrattuna se on luonnollisesti soitannollisesti aivan eri tasolla. Jimmy Page kuulostaa  silti vain ajoittain kiinnostavalta. Onneksi Tony Franklinin basso ja koskettimet pelastavat tilannetta. AC/DC:n historian paras rumpali, Chris Slade ei tällä levyllä saa omaa tilaa samassa suhteessa mitä ansaitsisi, mutta toki hänkin hoitaa hommansa ammattimiehen otteella.

Tämän levyn suurin ongelma on sen biiseissä. Tottakai odotukset tätä bändiä kohtaan olivat aivan ylimitoitetut. Mutta nyt, 24 vuotta myöhemmin ilman mitään hypetystä, levyn uudelleen ostettuani (vinyyli), olen edelleen tähän levyyn pettynyt. Heikin perässä mainitsema Radioactive ei sekään kuulosta enää kiinnostavalta. Biisi oli Rodgersin vuoden 2006 soolorundilla setin tylsin ja turhin biisi. En muista vierailiko Jimmy Page tuolloin lavalla, mutta ainakin hän oli paikalla Lontoon keikalla. (Kuten oli huhtikuussa 2010 Paulin ja Bad Companyn keikalla). Radioactivesta julkaistiin 80-luvun tyyliin myös erikoismiksaus. Se on aivan kamala, mutta kyseisen maxisinglen omistajana olenkin kuunnellut sen b-puolta, jolta löytyy kaksi Lontoossa äänitetyn radiokeikan biisiä. Keräilijän kannattaa etsiä käsiinsä myös erikoiseen muotoon prässätty kuvasingle. 

Led Zeppelin aikoihin tehty, levyn päättävä Midnight Moonlight on myös albumin hienoin raita. Sitä edeltävä Satisfaction Guaranteed on hidas ballaadinomainen kappale, jossa Pagen kitara soi mallikkaasti.

Jimmy Page ja Paul Rodgers ovat pitkillä urillaan tehneet niin hienoa musiikkia, ettei tähän bändiin haluaisi ketään tutustuttaa. Se on kuriositeetti molempien urilla. Molemmat The Firm levyt on julkaistu 90-luvun alussa CD muodossa, mutta niiden löytäminen ei välttämättä ole helppoa.

Petri Myllylä

 

 

1980-luvulla(kin) koetettiin tehdä superkokoonpanoja. Yksi niistä oli The Firm, jonka nimekkäimmät jäsenet olivat Jimmy Page ja Paul Rodgers. Kvartetin täydensivät basisti Tony Franklin ja rumpali Chris Slade.

The Firmin ensimmäinen levy on selvemmin jatkoa Rodgersin kuin Pagen uralle. Musiikki ei ole erityisen mieleenjäävää, vain singlenäkin julkaistu Radioactive erottuu tasaisesta massasta edukseen. Levyn oudoin hetki lienee lp:n kakkospuolen avannut You've Lost That Loving Feeling, joka ei mitenkään pärjää alkuperäiselle Phil Spectorin tuottamalle klassikolle.

Heikki Heino

 


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit